MENIU

Un militar român a fost ucis în Afganistan

Purtătorul de cuvânt al MApN oferă detalii despre tragicul incident
Teodor Atanasiu: Misiunile românilor din Afganistan sunt periculoase
Foto: MApN

Sergentul major Chira Claudiu, în vârstă de 30 de ani, a decedat joi, în jurul orei 15.30 ora României. Soldatul român făcea parte din Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi” . Claudiu Chira va fi decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul MApN.

De asemenea, subofiţerul Claudiu Chira va fi ridicat post mortem la gradul de sublocotent, primul grad de ofiţer din Amata României, au mai declarat oficialii MApN.

Sergentul major Chira Claudiu se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul) din Afganistan. 

Claudiu Chira se afla într-un autovehicul Humvee care a trecut peste un dispozitiv explozibil artizanal. În urma exploziei sergentul a fost grav rănit, a primit îngrijiri medicale la faţa locului, dar a decedat în timp ce era transportat la spitalul din Kandahar.  

Militarul era căsătorit şi a fost angajat în MApN în anul 2002.

Încă trei militari se aflau în autovehiculul de tip Humvee în care a murit,  în Afganistan, subofiţerul Claudiu Chira,  au declarat reprezentanţi ai MApN  precizând că cei trei nu au avut răni care să necesite transportarea la spital.

Trupul militarului ucis, joi, în timpul unei misiuni din Afganistan, va fi repatriat cel mai probabil, luni, pe Aeroportul din Sibiu, cu o aeronavă militară Hercules, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit oficialilor, în prezent, se fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiilor de survol pentru aeronava care va pleca spre Afganistan ca să-l aducă în ţară pe militarul decedat.

Familia lui Claudiu Chira va primi din partea MApN suma de 80.000 de euro, drept asigurare de viaţă, şi o sută de solde lunare brute, conform legii 111/2007 care aprobă modificările la Ordonanţa 81/2006 privind recunoaşterea meritelor personalului Armatei participant la acţiuni militare. De asemenea, urmaşii lui Claudiu Chira vor primi o pensie lunară de urmaş echivalentă cu 100% din solda pe care o avea militarul. Ajutoarele de deces oferite de MApN vor consta într-un salariu mediu brut pe economie şi două solde lunare.

Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" din Predeal acţionează în Afganistan din luna ianuarie a acestui an.

Conform unei statistici a MApN, până în septembrie 2008, în Afganistan, au decedat opt militari şi au fost răniţi 28. 

România are 778 de militari în Afganistan, din care 721 în misiunea ISAF
şi 57 în Enduring Freedom. 

Mai multe articole despre:
deces Afganistan militar MApN breaking news