MENIU

Un meşter român vrea să construiască o casă ecologică din hârtie

Foto: Realitatea TV

Îşi spune "hârtier" şi este unul dintre cei doi meşteri din România care reciclează hârtia şi o recreează manual. Pe lângă minunăţiile pe care le scoate din diferite deşeuri aruncate de oameni, meşterul nostru vrea să facă o casă. Din hârtie. Nu este o poveste, ci un proiect, sau un vis, care poate deveni în curând realitate. Şi o alternativă înteligentă şi, mai ales, ecologică, la casele care consumă mult încă din faza de construcţie.

Hârtia pe care o creează este un soi de obiect de artă. Foloseşte frunze, flori, mătase, mălai, pilitură de fier şi .. ziare. Vechi şi aruncate pe ici pe colo, cândva folositoare pentru jumătate de oră de lectură, acum şi mai utile: reduc cu 95% poluarea aerului şi salvează cel puţin un arbore. 

"Deşeul se înmoaie, se toacă, se transfomră într-o pastă, dintr-un vas oarecare se scoate cu diluţie, se foloseşte o sită, se bagă într-o presă, se usucă şi hârtia este gata", a spus Răzvan Supuran, "hârtier". 

Şi poate şi mai spectaculos este proiectul pe care îl are în minte şi ideile deja pe hârtie. Reciclată, evident. Vrea să facă o casă. Ideea i-a fost inspirată tot de artă. De sculptură. Iar numitorul comun al lemnului şi al hârtiei este, fireşte, celuloza.

Mai multe articole despre:
casă hârtie celuloză