MENIU

Un medicament pentru tuberculoză ar putea fi folosit şi pentru scleroza multiplă

Foto: lung.ca

Un medicament cunoscut de mult timp, destinat tratării tuberculozei, dar care a dat rezultate slabe în vindecarea acestei boli, ar putea fi folosit pentru tratarea sclerozei multiple şi maladiilor autoimune, anunţă revista PLoS One.

"Nu am crezut că este posibil ca un antibiotic cunoscut demult ar funcţiona în cazul sclerozei multiple, psoriazisului şi diabetului de tip 1. Au fost cheltuite sume extraordinar de mari de bani pentru găsirea unui medicament care să funcţioneze în cazul acestor boli, şi iată că soluţia era chiar sub ochii noştri, un medicament vechi şi fără efecte secundare necunoscute" spune farmacologul Jun O. Liu, de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.

Despre medicamentul numit clofazimină, se credea, până acum, că acţionează numai asupra bacteriilor, nu şi asupra celulelor umane. Cercetătorii americani au descoperit că administrat în scleroza multiplă, medicamentul dă rezultate bune şi un răspuns imunologic neaşteptat.

Scleroza multiplă, o boală degenerativă şi inflamatorie cronică a sistemului nervos central, afectează peste două milioane de persoane de pe glob, în special tineri. Incidenţa bolii este dublă în rândul femeilor faţă de bărbaţi iar impactul asupra activităţii sociale şi a calităţii vieţii celor afectaţi este unul semnificativ.