MENIU

Un manual de biologie de liceu, dedicat "proslăvirii numelui lui Dumnezeu", îl pune la zid pe Darwin

Foto: epitesti.ro

Elevii de clasa a IX-a pot învăţa biologia din manualul "Măiestrie şi strălucire divină în biosferă", al editurii orădene Casei Cărţii, destinat dezvoltării teoriei creaţioniste împotriva celei evoluţioniste şi "proslăvirii numelui lui Dumnezeu".

"Cunoştinţele de biologie te vor ajuta să vezi, să auzi, să afirmi că fiecare celulă, fiecare frunză, fiecare insectă sau oricare organism strigă prin limbajul complexităţii: Dumnezeu m-a creat. Numele Dumnezeului nostru se doreşte a fi proslăvit prin acest manual", se spune la începutul manualului, aflat deja la o a doua ediţie şi abundând, pe fiecare pagină, în meditaţii religioase.

De exemplu, într-un chenar intitulat "Motiv de meditaţie", este scris că "Dumnezeu în dragostea şi mila Lui călăuzeşte omul pentru prevenirea virozelor prin: împlinirea regulilor exprimate prin Legile Lui, o viaţă echilibrată şi sănătoasă, descoperirea unor vaccinuri (antigripal, antihepatic, antipoliomelitic etc)". Într-un alt chenar, "Studiu şi meditaţie", sunt puse mai multe întrebări: "Pe vremea când Iisus Hristos a fost pe pământ existau viroze? În zilele noastre El mai poate vindeca oamenii de asemenea boli care sunt din ce în ce mai ameninţătoare? Ce ai învăţat tu la ora de religie?"

În acelaşi manual, evoluţionismul este prezentat ca fiind "o simplă teorie", pe care elevii ar putea-o crede adevărată. Mai mult, se induce ideea că mass-media coordonează "din umbră" promovarea teoriei lui Darwin. "Departe, deci, de a fi neutră, mass-media este de cele mai multe ori exponentul principal - din umbră - al teoriei evoluţioniste.

Atunci când copiii petrec ore în şir în faţa acestor canale de televiziune, conştientul şi subconştientul lor sunt bombardate de informaţiile şi terminologia evoluţionistă, pe care cu timpul mintea lor în formare le va asimila ca adevăruri. S-ar părea că toată lumea uită că evoluţionismul nu este cu nimic mai mult decât o simplă teorie. O teorie doar, părerea unor indivizi dintre care cel mai cunoscut este Charles Darwin, care a avut ca scop principal, înlocuirea conceptului biblic creştin al Creaţiei Divine", se arată în manual.

La capitolul dedicat virusurilor, în manual apare întrebarea "Este un moment potrivit să mulţumim Creatorului pentru sistemul de apărare (limfocite etc.) cu care ne-a înzestrat organismul?", iar transmiterea virusului HIV este asociată cu păcatul, care înseamnă "sfidarea lui Dumnezeu prin călcarea poruncilor divine".  

Societatea civilă este împotriva folosirii unor astfel de manuale în şcoală. "Manualul are avizul Ministerului Educaţiei. Un astfel de aviz pentru un manual creaţionist de biologie este o premieră absolută în spaţiul ţărilor membre sau candidate la Uniunea Europeană şi, probabil, în întreaga Europă. El denotă o completă abdicare de la menirea învăţământului şi anume aceea de a prezenta elevilor, la orele de ştiinţe, cunoştinţele şi teoriile ştiinţifice eliberate de orice conţinut ideologic sau dogmatic", spun membrii Asociaţiei Umaniste Române (AUR).

Preoţii şi biologii au păreri opuse despre folosirea unui astfel de manual. "Biologia înseamnă viaţă, nu putem vorbi despre viaţă fără Dumnezeu, nu se poate studia biologia făcând abstracţie de Dumnezeu", a precizat, pentru NewsIn, un preot ortodox. 

Un manual de biologie redactat astfel nu are ce căuta într-un liceu, susţin biologii. "Eu nu cred că un inspector de specialitate şi-ar da avizul pentru publicarea unui asemenea manual opţional. Limbajul şi argumentaţia nu sunt adecvate, ci reprezintă, mai degrabă, o manieră emoţională de prezentare a informaţiilor ştiinţifice, o manipulare", consideră un profesor de biologie din Bucureşti.  

Printre autorii manualului se numără teologii Iosif Ţon, preşedinte al Societăii Române a Misionarilor între 1981 şi 2004, Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, şi biologii Maria Popa, Lorena Sfercoci şi Cornelia Bugnărug.

La solicitarea NewsIn, reprezentanţii editurii şi cei ai Ministerului Educaţiei au evitat să facă declaraţii pe această temă. La minister nu se ştie despre existenţa unui astfel de manual şi se bănuieşte că ar fi vorba de unul "dedicat adventiştilor", în timp ce reprezentanţii editurii spun că "fiind un manual alternativ, nu este nicio problemă".