MENIU

Un liceu şi Universitatea din Galaţi, închise pentru o săptămână după apariţia a noi cazuri de gripă

Foto: guardianweekly.co.uk

Un liceu din municipiul Galaţi a fost închis vineri după ce patru elevi au fost diagnosticaţi cu gripă nouă în ultimele zile, iar Universitatea "Dunărea de Jos" a prelungit până miercuri suspendarea cursurilor, după ce prezenţa virusului A H1N1 a fost confirmată şi la o studentă din R. Moldova.

Centrul de referinţă pentru gripă nouă a confirmat patru noi cazuri de îmbolnăvire la Galaţi. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Liliana Moise, a declarat că este vorba de o studentă a Universităţii "Dunărea de Jos" care provine din Cahul, Republica Moldova, şi de trei elevi din clase diferite de la Liceul "Radu Negru", unde a mai fost confirmat un caz săptămâna aceasta..

La "Radu Negru", epidemiologii DSP au dispus închiderea liceului pentru şapte zile, timp în care spaţiile de studiu şi căminul sunt dezinfectate. La Universitate, cursurile au fost suspendate încă de vineri dimineaţă - înainte de sosirea diagnosticului - pentru trei zile, la toate formele de învăţământ: zi, IFR şi ID. Acum, conducerea instituţiei de învăţământ superior a decis să prelungească restricţia până miercuri, 11 noiembrie. În această pauză forţată, spaţiile de studiu şi de cazare ale universităţii gălăţene de stat sunt dezinfectate.

De asemenea, la uşile sălilor de curs ale facultăţilor şi la uşile camerelor din Campusul Studenţesc "Al. I. Cuza" se aşează covoraşe îmbibate cu substanţe dezinfectante, iar mânerele uşilor sunt înfăşurate în benzi dezinfectante, a declarat, vineri, rectorul Viorel Mânzu. Potrivit aceleiaşi surse, căminul în care este cazată studenta diagnosticată cu gripă nouă nu va fi evacuat. Totuşi, tinerilor cu care ea a intrat în contact li s-au recoltat probe biologice, iar starea lor de sănătate este atent monitorizată de medici. În campus sunt cazaţi aproximativ 3.000 de studenţi, dintre care mai mult de 15% provin din Republica Moldova şi Ucraina, ţări puternic afectate de gripa nouă, în care au fost raportate şi decese din cauza noului virus pandemic.

Cele patru cazuri de gripă nouă confirmate vineri ridică la 13 numărul îmbolnăvirilor în judeţul Galaţi. La ordinul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, instituţiile publice şi private din Galaţi au început să cumpere măşti de protecţie şi substanţe dezinfectante pentru funcţionarii care lucrează la ghişee. Exemple în acest sens sunt Primăria municipiului Galaţi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi Universitatea "Dunărea de Jos". În şcoli s-a instituit triajul epidemiologic zilnic al elevilor şi studenţilor. La frontiera cu Republica Moldova sunt înfiinţate puncte de triaj medical. Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică reia campania de informare a populaţiei cu privirea la riscurile şi profilaxia gripei noi. Autorităţile sanitare le recomandă cetăţenilor să evite marile aglomerări umane şi, dacă au simptomele gripei noi, să evite automedicaţia şi să se prezinte de urgenţă la medic.