MENIU

Un lac subglaciar din Antarctica ar putea aduce dovezi ale vieţii pe Marte

Foto: PA

Oamenii de ştiinţă au primit permisiunea de a explora un lac subglaciar despre care cred că ar putea aduce dovezi despre viaţa pe Marte.

Îngropat la 3.21 de kilometri sub Antarctica, lacul a fost îngheţat pentru sute de mii de ani, sigilat de lumea de afară.

Cercetătorii cred că ar putea conţine mici forme de viaţă care nu au fost niciodată văzute de oameni, a căror existenţă ar putea aduce lumină asupra modalităţii de dezvoltarea a vieţii în alte habitate de gheaţă, inclusiv Marte, informează Earth Telegraph.

Echipa speră ca explorarea apelor să aducă şi indicii vitale despre schimbările climatice şi viitoarele creşteri ale nivelului apei.

Natural Environment Research Center (NERC) a premiat cu 6 milioane de lire sterline un consorţiu de centre de cercetare multidisciplinare, inclusiv Universitatea din Bristol.

În următorii cinci ani, cercetătorii vor dezvolta tehnologia necesară pentru proiect.

În timpul sezonului de iarnă 2012-2013, echipa de cercetare va merge în vestul Antarcticii pentru a lua mostre de apă din lac, în căutarea micilor forme de viaţă, şi pentru a extrage sedimente din solul aflat sub lac. Oamenii de ştiinţă vor căuta indicii despre cum s-a schimbat clima de-a lungul mileniilor.

Într-un astfel de mediu extrem, simpla prezenţă a vieţii ar fi o mare descoperire ştiinţifică, spune echipa.