MENIU

Un fost spion rus a cumpărat cotidianul britanic Evening Standard

Foto: www.russiatoday.com

Miliardarul Aleksandr Lebedev, fost agent KGB, a cumpărat o participaţie majoritară în cotidianul Evening Standard. Anunţul a fost făcut de compania-mamă ce deţine ziarul.

Evening Press, o companie deţinută de miliardar şi de fiul său, Evgheni Lebedev, va deţine o participaţie majoritară în cotidianul ce se confruntă cu probleme financiare. Tranzacţia va fi încheiată pentru "o sumă simbolică", a anunţat compania ce deţine ziarul, Daily Mail & General Trust. Aceasta va păstra 25% din acţiuni.

Această tranzacţie va constitui un pas uluitor în istoria presei britanice - prima dată când un fost membru al unui serviciu de informaţii străin va avea un ziar britanic.

Vânzarea Evening Standard unui fost spion rus a fost probabil discutată la cel mai înalt nivel al guvernului şi intervine după trei ani de relaţii tensionate între Londra şi Moscova, în urma asasinării în 2006 a fostului agernt KGB Aleksandr Litvinenko, la Londra, şi în urma refuzului Kremlinului de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, presupusul criminal.

În Rusia, Lebedev este considerat o figură de semiopoziţie, care a fost de mai multe ori în conflict cu Vladimir Putin. Lebedev este coproprietar al ziarului Novaia Gazeta, una dintre puţinele surse de opoziţie din mass-media rusă.

Lebedev a declarat că nu intenţionează să se amestecte în politica britanică, dacă va deveni patronul ziarului. "Influenţa mea va fi aproape zero", a spus el. Însă, este de la sine înţeles că direcţia editorială a cotidianului se va schimba. Ziarul va fi mai puţin sub influenţa Daily Mail, sugerează sursele, şi nu va reflecta neapărat linia editorială de dreapta a Daily Mail. Probabil va continua să-l susţină pe Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, potrivit surselor.

Miliardarul rus vrea să înfiinţeze un nou organism editorial şi managerial pentru Evening Standard. El ar putea include personalităţi ca Mihail Gorbaciov,Tony Blair, Jacques Cirac şi editori de marcă ruşi.

Înainte de declanşarea crizei, Forbes îl lista pe miliardar pe locul 39 în topul 100 al miliardarilor ruşi, cu o avere estimată la 3,1 miliarde de dolari. El spune că averea sa este de 2,5 miliarde. Lebedev deţine una dintre cele mai mari bănci private din Rusia, 30% din acţiunile Aeroflot - compania aeriană de stat a Rusiei - precum şi acţiuni la un restaurant din Londra şi la un hotel de lux din Italia.

"În ce mă priveşte, cumpărarea Evening Standard nu are nicio legătură cu a câştiga bani. Sunt multe alte moduri de a face bani. Acesta este o modalitate bună de a risipi bani", declara Lebedev, pentru Guardian.
Mai multe articole despre:
presă KGB tranzacţie miliardar ziar