MENIU

Un diplomat contestă în justiţie numirea lui Clinton la Departamentul de Stat

Foto: usafa.af.mil

Un diplomat american a intentat o acţiune în justiţie împotriva numirii lui Hillary Clinton în funcţia de secretar de stat, afirmând că această decizie este neconstituţională, a anunţat joi biroul de avocatură care îl reprezintă, Judicial Watch, transmite AFP.

Plângerea depusă la tribunalul din Washington de David Rodearmel, în prezent angajat al serviciului de formare profesională al Departamentului de Stat, afirmă că fosta Primă Doamnă "nu este abilitată, din punct de vedere constituţional, să îşi asume funcţia de secretar de stat", pentru că Senatul a autorizat o creştere salarială a secretarului de stat în perioada în care Clinton făcea parte din camera superioară a Congresului, afirmă Judicial Watch într-un comunicat.

Niciun membru al Congresului nu poate fi numit într-un post în executiv dacă salariul pentru funcţia respectiv a fost crescut în timpul mandatului său, potrivit Constituţiei americane.

În plângerea sa, Rodearmel subliniază că "de aproape un secol, toate guvernele au folosit diverse manevre pentru a ocoli" acest articol din legea fundamentală.

"Intentez acest proces pentru a rezolva definitiv această problemă şi pentru a obţine respectarea prevederilor Constituţiei", a adăugat el.
Problema constituţională reprezentată de creşterea salarială acordată în ianuarie 2007, de Congres, Condoleezei Rice a fost ridicată şi atunci când preşedintele Barack Obama a anunţat că  o nominalizează pe Clinton în funcţia de secretar de stat.

Pentru a evita această problemă, Congresul a hotărât că salariul anual al lui Clinton va fi de 186.600 de dolari, adică mai puţin cu 4.700 de dolari decât cel primit de Rice la sfârşitul mandatului său.

Rodearmel susţine că acţiunea sa în justiţie nu are motivaţie politică. "Detaşarea de textul Constituţiei este o pantă alunecoasă care poate duce la negarea legii", a subliniat el. "Dacă legea fundamentală trebuie modificată, trebuie făcută prin mijloacele prevăzute în Constituţie", a adăugat el.

Mai multe articole despre:
proces SUA Hillary Clinton