MENIU

Un deputat rus spune că Băsescu critică înadins Rusia înainte de alegerea preşedintelui Moldovei

Foto: NewsIn

Vicepreşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI al Dumei de Stat de la Moscova, Konstantin Zatulin, spune că nu întâmplător criticile preşedintelui Traian Băsescu la adresa Rusiei vin în ajunul alegerilor preşedintelui Republicii Moldova, din 28 mai.

Traian Băsescu a declarat, marţi, la summitul economic UE-Rusia de la Bucureşti, că Uniunea Europeană va trebui să se străduiască în continuare să convingă Rusia să coopereze şi va trebui să o implice în proiectele comune. Şeful statului a arătat că demersurile Uniunii Europene vor trebui făcute chiar "pe fondul unei anumite neîncrederi" generate de atacul militar al Rusiei asupra Georgiei, criza gazului de la începutul acestui an, aspecte ce au "zdruncinat încrederea în intenţiile, ca şi în transparenţa Moscovei".

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că Rusia este cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar şi cel mai solicitant, existând, pe palierul vecinătăţii comune, probleme ireconciliabile, precum recunoaşterea unitalerală a Abhaziei şi Osetiei de Sud sau paralelismul proiectelor energetice. Traian Băsescu a remarcat că divergenţele apar pe palierul "vecinătăţii comune a Europei de Est şi a Mării Negre".

"Aici întâlnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoaşterea unilaterală de Rusia a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud. Tot aici avem şi paralelismul proiectelor energetice şi reticenţele Moscovei cu privire la Sinergia Mării Negre şi, mai nou, cu privire la Parteneriatul Estic", a explicat şeful statului.

"Afirmaţiile lui Băsescu nu sunt deloc întâmplătoare", spune în replică deputatul Konstantin Zatulin, citat de publicaţia rusă Izvestia, "şi sunt făcute pentru a îmbărbăta spiritele opoziţiei moldovene în ajunul alegerii preşedintelui Republicii Moldova".

Zatulin a amintit de evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău, când mitingul opoziţiei a degenerat în dezordini în masă şi devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului. "Toată lumea a fost martoră a felului în care partidele opoziţiei şcolite de Bucureşti şi finanţate de România au încercat să acapareze puterea ca nişte hrăpăreţi, fără să se poată abţine de la a jecmăni şi a distruge clădirile guvernamentale de la Chişinău", a spus Zatulin.

Potrivit deputatului rus, cu două zile înaintea alegerii preşedintelui Republicii Moldova, pentru şeful statului de la Bucureşti este important să demonstreze susţinerea sa faţă de opoziţia din Parlamentul moldovean. "Este evident că Băsescu simte că, fără un semn de sprijin din partea Bucureştiului, opoziţia poate claca. Iată de ce el o fortifică prin discursurile sale. El într-adevăr vede în Rusia un adversar, deoarece poziţia Rusiei este evidentă - noi ne pronunţăm pentru existenţa Republicii Moldova (ca stat - n.red.), spre deosebire de Băsescu", a comentat Zatulin.

"Dacă, aşa cum spune Băsescu, Rusia nu a renunţat la relaţii speciale şi la dorinţa de a-şi menţine influenţa în fostele republici sovietice, atunci să ne amintim de faptul că Băsescu vrea să obţină influenţă asupra teritoriilor care nu aparţin României. Mai mult decât atât, el tratează Republica Moldova drept o pradă uşoară", a subliniat Konstantin Zatulin, deputat în Duma de Stat de la Moscova şi vicepreşedinte al Comitetului pentru relaţiile cu CSI şi conaţionalii.

Mai multe articole despre:
Moscova Rusia declaraţii Traian Băsescu deputat