MENIU

Un dans precolumbian din Mexic a intrat în patrimoniul UNESCO

Foto: RTV
Un ritual multisecular - Ceremonia Zburătorilor - al populaţiei precolumbiene Totonac din Mexic şi Guatemala a intrat în Patrimoniul UNESCO

Un ritual multisecular - Ceremonia Zburătorilor - al populaţiei precolumbiene Totonac din Mexic şi Guatemala a intrat în Patrimoniul UNESCO. Se crede că această ceremonie ar fi avut loc prima dată acum 2.500 de ani,în timpul unei secete care a dus la o foamete cumplită.

Ceremonia începe cu curăţarea de crengi a unui copac înalt de 20 de metri. În vârf este suspendată platforma rotativă de care stau suspendaţi "zburătorii". Mai întâi, aceştia execută un dans prin care invocă iertarea şi protecţia zeilor.

"Pentru noi s-a deschis o uşă. Dar asta ne obligă şi la mai multă responsabilitate. Această responsabilitate le va reveni comunităţilor noastre, copiilor noştri, nepoţilor noştri pentru a trasmite această moştenire. Nu ar trebui să rupem acest lanţ al continuităţii deoarece acest ritual este moştenit de la strămoşii noştri", a spus Narciso Rodriguez, organizatorul spectacolului.

Spectacolul pe care îl oferă dansatorii este acompaniat de sunetul flautului şi al tobei. Interpretul stă tot în vârful stâlpului. El priveşte spre Răsărit, invocă Soarele şi le cere zeilor să îi protejeze pe "zburători". Muzica este dedicată celor patru puncte cardinale. 

 

Mai multe articole despre:
Mexic UNESCO dans patrimoniul UNESCO