MENIU

Un cutremur de peste 7 grade revine o dată la 32 de ani, spune o Hotărâre de Guvern

Foto: easypedia.gr

Un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter revine la o perioadă de 32 de ani, spune o Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial, care face referire la planul de acţiune pe care ar trebui să îl aibă autorităţile române în caz de calamitate. Astfel, în 2009 sunt cele mai mari şanse de producere a unui cutremur de peste 7 grade Richter, potrivit guvernului. Însă, potrivit lui Gheroghe Mărmureanu, director Institutul de Fizica Pământului, prezent la "Realitatea te priveşte", nu există un ciclu al cutremurelor, prin urmare nu putem prezice când vor avea loc.

Pericolul, şi de această dată, vine din Vrancea, zona considerată cu cel mai mare risc seismic de la noi din ţară.

"În conformitate cu studiile efectuate în acest domeniu de instituţii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioadă medie de revenire de 32 de ani. Pe baza aceloraşi studii au fost stabilite şi perioade de revenire a cutremurelor cu diferite intensităţi în Bucureşti.", spune Hotărârea de Guvern.

Documentul oficial emis de executiv atrage atenţia asupra principalelor pericole care pot apărea. Construcţiile modificate fără aviz tehnic de specialitate, clădirile vechi sau cele care au pe acoperişuri antene şi alte dispozitive grele sunt printre cele mai riscante locuri în caz de cutremur.

Autorităţile au obligaţia să înştiinţeze populaţia cu privire la starea clădirilor, gradul lor de risc şi obligatoriu să efectueze consolidarea imobilelor cu probleme.

Potrivit Hotărârii de Guvern, o inspectare periodică a structurii clădirii poate diminua efectele negative ale seismelor. Instalaţiile de încălzire pot fi sursa unor incendii imediat după cutremur, de aceea, trebuie verificate periodic să nu existe fisuri sau scurgeri de gaze. De asemenea, consolidarea subsolului sau a balcoanelor blocurilor poate evita producerea unor dezastre.

Totodată, Guvernul sfătuieşte populaţia să aibă grijă la cum îşi mobilează locuinţele. Obiectele grele de mobilier pot fi fatale în cazul unui cutremur de mare magnitudine. Familiile ar trebui să aibă un plan de evacuare şi un punct comun de întâlnire.

În caz de dezastru, autorităţile au decis că principala sursa de informaţii este mass-media. 

Din punct de vedere ştiinţific, media guvernamentală nu are justificare

Prezent miercuri seară la "Realitatea te priveşte", Gheorghe Mărmureanu, director Institutul de Fizica Pământului, a subliniat că nu se poate prezice când va avea loc un cutremur de mare magnitutinde, întrucât "lucrurile nu sunt ciclice. Nu au cum. Pământul ăsta nu ştie matematică sau fizică, nu ştie calculul probabilităţilor".

"Vrancea nu e încărcată la această oră pentru a fi un cutremur catastrofal. Cutremure au tot fost. Din '77 până acum au fost peste 4.000 de cutremure", a liniştit Mărmureanu.

Directorul la Insitutul de Fizica Pământului a subliniat că este o analiză făcută de către factorii care se ocupă cu protecţia populaţiei., care nu are cum să fie reală.