MENIU

Un cutremur cu magnitudinea 8,3 pe scara Richter a lovit Samoa, provocând un tsunami. Bilanţul victimelor ar putea ajunge la 1.000. VEZI IMAGINI

Foto: Realitatea TV
Din relatările martorilor, unele sate de coastă au fost distruse în totalitate de ape

Un tsunami, provocat de un cutremur cu magnitudinea de 8,3 pe scara Richter, a lovit marţi seară arhipelagul Samoa din Oceanul Pacific. Bilanţul provizoriu indică 113 morţi. În plus, zeci de persoane sunt date dispărute în Samoa, unde comunicaţiile cu numeroase sate sunt întrerupte. Autorităţole preconizează că vor fi peste 1.000 de victime.

În Samoa Americană a fost decretată stare de calamitate. Din relatările martorilor, unele sate de coastă au fost distruse în totalitate de ape. Autorităţile nipone au emis şi ele un avertisment de tsunami pe costa pacifică a Japoniei.

Cutremurul a avut loc la ora locală 06:48. Imediat a fost emisă o alertă de tsunami pentru zona Pacificului de Sud. Samoa, Noua Zeelandă şi Hawaii au fost printre teritoriile vizate.

În scurt timp, Samoa Americană a fost lovită de un prim val seismic în apropiere de Pago Pago. Martorii povestesc scene de coşmar.

Numărul victimelor ar putea creşte în condiţiile în care numeroşi oameni au fost daţi dispăruţi, iar căile de comunicaţie cu unele sate au fost distruse complet.

Este posibil ca peste 1.000 de persoane să îşi fi pierdut viaţa în urma cutremurului puternic ce a afectat miercuri insula indoneziană Sumatra, a declarat şeful celulei de criză a Ministerului Sănătăţii, Rustam Pakaya.

Locuitorii din Noua Zeelandă au fost şi ei sfătuiţi să părăsească zonele de coastă. Specialiştii se aşteaptă la valuri de până la 1 metru înălţime. Arhipelagul Samoa, cu o populaţie de 250.000 de oameni, este format din statul Samoa şi Samoa Americană, teritoriu al Statelor Unite.

Mai multe articole despre:
cutremur tsunami morţi alertă richter samoa