MENIU

Un ciudat mamifer veninos a fost prins... pe film

Foto: tripod.com
Imagini rare cu un solenodon, unul din puţinele mamifere veninoase din lume

Oamenii de ştiinţă au reuşit să filmeze unul dintre cele mai ciudate animale de pe Pământ. Acesta este un solenodon, un mamifer veninos, ce se aseamănă cu un şoarece imens de câmp... cu trompă. Atunci când solenodonul muşcă, îi injectează prăzii venin.

Nu se ştiu prea multe despre această creatură din Caraibe, însă este sigur faptul că este un animal pe cale de dispariţie, din cauza defrişărilor, vânării şi introducerii unor specii în habitatul său.
Cercetătorii spun că solenodonul are nevoie de multe eforturi din partea oamenilor pentru conservarea sa.

Mamiferul a fost filmat în vara lui 2008 în timpul unei expediţii de o lună în Republica Dominicană - una din cele două ţări unde poate fi găsit acest animal nocturn, mâncător de insecte.

Cercetătorii de la Durrell Wildlife Conservation Trust şi de la Ornithological Society of Hispaniola au putut să facă măsurători şi să ia ADN de la solenodonul prins.

Alături de alte specii de solenodon, ce se găsesc în Cuba, acesta este singurul mamifer din lume care poate injecta venin în prada sa, prin dinţii specializaţi.

Dr. Sam Turvey, de la Zoological Society of London, împreună cu colegii săi, a descoperit o populaţie mare de solenodoni într-o regiune izolată din Haiti. Cercetătorul a declarat că echipa a fost foarte surprinsă să îi găsească, întrucât se temeau că aceste animale ar fi dispărut deja din Haiti, din cauza defrişărilor, introducerii câinilor şi vânării de către oameni.

Atât în Haiti, cât şi în Republica Dominicană, sunt necesare eforturi pentru conservare solenodonilor, însă mai întâi trebuie aflate mai multe lucruri despre acest mamifer.

Cercetarea va fi realizată de programul Edge, al Zoological Society of London, potrivit BBC.