MENIU

Un bucureştean vrea să-şi construiască o casă peste o alee, un spaţiu verde şi o parcare

Acolo unde unii au văzut domeniu public, alţii au văzut un loc numai bun de retrocedat. O parcare, o alee şi câţiva copaci au devenit proprietatea privată a unui bucureştean care a cerut retrocedarea în natură a unui teren din cartierul Dorobanţi.
Terenul avea un Plan Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1 în data de 28 iunie 2007 care îi arată proprietarului că se poate construi o casă cu două etaje pe cei 190 de metri pătraţi din strada Amman nr. 2B.
Acolo unde unii au văzut domeniu public, alţii au văzut un loc numai bun de retrocedat. O parcare, o alee şi câţiva copaci au devenit proprietatea privată a unui bucureştean care a cerut retrocedarea în natură a unui teren din cartierul Dorobanţi.

Acolo unde unii au văzut domeniu public, alţii au văzut un loc numai bun de retrocedat. O parcare, o alee şi câţiva copaci au devenit proprietatea privată a unui bucureştean care a cerut retrocedarea în natură a unui teren din cartierul Dorobanţi. Aproape 800 de locatari ai blocurilor vecine noului proprietar sunt scandalizaţi că aşa ceva a fost posibil.

Erorile imobiliare ale Bucureştiului merg mână în mână cu modul în care justiţia sau edilii Capitalei îşi fac treaba. Aşa se face că o palmă de pământ retrocedată între blocurile cartierului Dorobanţi a pus pe jar aproape o mie de oameni.

Locatarii sunt revoltaţi că nimeni nu s-a gândit la ideea de utilitate publică a unui teren restituit.

Cei 190 de metri pătraţi restituiţi în 2006 proprietarei Aioanei Aurelia au fost vânduţi la scurt timp unui bucureştean. Leonard Ursache, actualul proprietar, spune că şi-a pus casa gaj şi a obţinut un credit de 420.000 de euro pentru a cumpăra terenul pe care doreşte să-şi construiască o nouă casă.

Asociaţiile de locatari din jurul terenului său nu au fost de acord cu retrocedarea aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

De mai bine de doi ani de zile, oamenii au chemat Poliţia şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 1, ori de câte ori proprietarul a dorit să îşi îngrădească terenul. Locatarii s-au scandalizat şi atunci când Ursache a decis să mute toate branşamentele şi conductele de sub terenul său.

Cu PUD, scandal şi fără autorizaţie de construcţie

Terenul avea un Plan Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1 în data de 28 iunie 2007 care îi arată proprietarului că se poate construi o casă cu două etaje pe cei 190 de metri pătraţi din strada Amman nr. 2B.

\"De aceea am şi cumpărat terenul şi de aceea o bancă mi-a acordat credit pentru această investiţie. Ştiam că în momentul în care ai aproape toate avizele şi PUD-ul, nu mai poate dura mult până să încep să-mi construiesc casa\", poveşte Leonard Ursache.


Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 spun că nu vor să comenteze \"anomaliile imobiliare create de Consiliul General al Municipiului Bucureşti\".

\"Cetăţeanul respectiv are acte pe teren. Este proprietar, lucru care nu poate fi contestat de nimeni. Unde poate să intervină Primăria este acolo că nu poate să emită autorizaţie de construcţie în imediata vecinătate a blocurilor\", a declarat pentru REALITATEA.NET, Alexandru Ichim, Purtătorul de Cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Mai mult, locatarii spun că adresa terenului a fost acordată în mod eronat de către Primăria Capitalei, deoarece strada Amman se află la mai bine de 500 de metri de proprietatea dintre blocuri.

De asemenea, oamenii spun că un şantier de construcţii ar pune în pericol structura de rezistenţă a blocurilor din jur şi că o jumătate de bandă de mers ar dispărea, iar accesul maşinilor ar fi mult îngreunat.

Proprietarul spune că este pregătit să meargă până în pânzele albe pentru a-şi putea construi casa între blocurile din Dorobanţi. \"Nu mă aşteptam să întâmpin asemenea greutăţi atunci când am cumpărat terenul. Credeam că în România dreptul la proprietate este respectat aşa că am decis să atac în instanţă decizia Primăriei de a nu-mi acorda autorizaţia de construcţie\", mai spune Leonard Ursache.

Haos imobiliar pentru fiecare palmă de pământ

Situaţia actuală s-a născut în urma unor decizii luate în urmă cu trei ani de către Consiliului General al Primăriei Capitalei. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 spun că nu mai pot face multe pentru a schimba situaţia.

Reprezentanţii asociaţiilor de locatari spun că lucrurile s-au mişcat încet şi sigur pentru retrocedarea dintre blocurile lor.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu îşi amintesc de nevoile lor decât în pragul alegerilor.

\"Pentru proprietarul privat Ursache lucrurile s-au mişcat foarte repede, pe când pentru asociaţia de proprietari, atât a blocului 2 cât şi a blocurilor din jur, toate intervenţiile s-au lovit ca de un zid şi nu au găsit niciun fel de răspuns\", spune C. Roşu, preşedintele asociaţiei de locatari a blocului din Calea Dorobanţi.

REALITATEA.NET Magazin, prezentată de Ionel Lespuc, vă aduce în fiecare săptămână cele mai interesante ştiri de pe portalul REALITATEA.NET şi reportaje în exclusivitate.