MENIU

Un bărbat cu o infecţie gravă la plămâni a fost plimbat ore în şir prin spitale, înainte de a fi internat

Foto: RTV

Un bolnav cu o infecţie gravă la plămâni şi care nu putea respira a fost plimbat ore bune prin spitalele clujene până când s-a găsit un aparat de ventilaţie. Bărbatul a fost adus cu o salvare de la Baia Mare pentru o intervenţie chirurgicală la Cluj. Pentru că spitalele nu aveau aparate de ventilaţie, bolnavul a fost plimbat dintr-un loc în altul. Disperate, rudele bărbatului au apelat la subsecretarul de stat Raed Arafat. In urma unui telefon dat de acesta, medicii de la serviciul de urgenţă din Cluj l-au preluat pe bărbat.

Bolnavul de 51 de ani a fost trimis de la Baia Mare la Cluj pentru o intervenţie la Clinica de Chirurgie Toracică. Odată ajuns aici, medicii au spus că nu il pot prelua pe motiv că unicul aparat de ventilaţie din spital era ocupat.

''Cei de la toracică n-au fost informaţi că trebuie un ventilator şi fără ventilator n-a putut fi preluat. Ni s-o spus că nicăieri în Cluj nu există ventilator'', povesteşte fiica pacientului, Mihaela Hoban.

''Medicii din Baia Mare au omis să spună că pacientul este intubat şi are nevoie de ventilaţie. Noi avem un singur aparat care există un bolnav'', explică Vasile Mureşan, director Clinica TBC Cluj.

La rândul lor, medicii din Baia-Mare spun că atunci când pacientul a plecat din spital putea să respire singur, iar cazul nu a fost anunţat ca unul special. Bărbatul fusese însă intubat de medicii de pe ambulanţă care l-au adus la Cluj.

De la spitalul de chirugie toracică, pacientul a fost trimis la servicul de urgenţă. Şi aici, aceeaşi explicaţie. Aparatul de ventilaţie era ocupat. În cele din urmă, familia bolnavului a apelat la un reprezentant al ministerului Sănătăţii.

''Am înţeles că în disperare de cauză, familia l-a sunat pe subsecretarul de stat Arafat care a cerut colegilor de la UPU din Cluj să-l detubeze şi să-l trimită în clinica de pneumoftiziologie'', a precizat Sabin nemeş Bota, director medical Spitalul Judeţean Baia Mare

Abia după intervenţia lui Raed Arafat, bărbatul a fost internat şi va rămâne sub supravegherea medicilor până când va fi supus intervenţiei chirurgicale de care are nevoie.