MENIU

Un american care afirmă că a fost sodomizat de poliţişti cere despăgubiri de 220 milioane de dolari

Foto: sxc.hu

Un tânăr care afirmă că a fost sodomizat de poliţişti cu un baston într-o staţie de metrou de la New York cere despăgubiri de 220 de milioane de dolari, a anunţat vineri avocatul său.

"Legea federală interzice şi pedepseşte abuzurile poliţiştilor şi există 11 capete de acuzare, deci suma este justificată", a declarat Kevin Mosley, unul dintre avocaţii lui Michael Mineo. În vârstă de 24 de ani, acesta afirmă că a fost sodomizat în timpul arestării sale, într-o staţie de metrou, în luna octombrie a anului trecut.

Victima a depus plângere la un tribunal federal împotriva primăriei şi poliţiei New York, dar şi împotriva a patru poliţişti, pentru încălcarea drepturilor sale civile. "Acest gen de conduită nu poate fi tolerat şi este corect să se ceară despăgubiri atunci când este distrusă o viaţă", a remarcat avocatul său.

În acest caz, care va fi judecat în penal în septembrie, un tânăr poliţist numit Richard Kern a fost deja inculpat în decembrie pentru agresiune sexuală cu circumstanţe agravante împotriva lui Michael Mineo. Kern, care riscă 25 de ani de închisoare, a pledat nevinovat, ca şi alţi doi poliţişti, Andrew Morales şi Alex Cruz, acuzaţi că au încercat să ascundă faptele colegului lor.

Michael Mineo, angajat al unui salon de piercing, fusese arestat în 15 octombrie în apropierea unei staţii de metrou din Brooklyn (sud-estul New York-ului), poliţiştii suspectându-l că fuma marijuana. El a încercat să fugă, dar a fost prins în staţia de metrou şi imobilizat la pământ de doi poliţişti, căruia li s-a alăturat un al treilea.

Tânărul spune că a fost sodomizat cu un obiect în timp ce i se puneau cătuşele, agresiune care a continuat câteva minute, în pofida urletelor sale, confirmate de un martor. Michael Mineo a fost spitalizat câteva zile şi a trebuit să revină la spital, din cauza unor dureri persistente.
Ancheta a demonstrat că sodomizarea a fost comisă cu un baston de poliţist "care a fost introdus în anusul suspectului, provocând o ruptură şi sângerări interne".

Pentru că cei trei poliţişti negau, şeful poliţiei din New York Raymond Kelly s-a adresat Parchetului, care a convocat un mare juriu pentru a face ancheta.

Fapte similare petrecute tot în rândul poliţiei din New York în urmă cu 12 ani au fost pedepsite cu 30 de ani de închisoare. În 1997, Abner Louima, un imigrant haitian de 30 de ani, fusese sodomizat de poliţişti cu o coadă de mătură. Unul dintre poliţişti, Justin Volpe, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Victima a primit şi despăgubiri de nouă milioane de dolari de la primăria şi poliţia oraşului, deşi ceruse 155 de milioane.
Mai multe articole despre:
închisoare poliţist tribunal