MENIU

Un agent CIA condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei şi-a continuat activitatea prin fiul său

Foto: anomalies.net

Un fost agent CIA aflat în închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei a fost inculpat încă o dată de justiţia americană, alături de fiul său, prin intermediul căruia îşi continuase activităţile, a anunţat vineri Departamentul Justiţiei, citat de AFP.

Harold Nicholson, în vârstă de 58 de ani, care executa din 1997 o pedeapsă de 23 de ani de închisoare, şi fiul său Nathaniel de 24 de ani au fost inculpaţi pentru "complot", spălare de bani şi pentru că ar fi "agenţi ai unui guvern străin".

Cei doi riscă 15 ani de închisoare pentru acuzaţiile de spionaj şi încă 20 pentru cele de spălare de bani, a precizat Departamentul Justiţiei într-un comunicat. Justiţia doreşte de asemenea "confiscarea fondurilor virate de Rusia fiului, suspectate că ar fi o retribuţie pentru activităţile mai vechi ale tatălui său".

Faptele care li se reproşează celor doi datează din perioada 2006-2008. Potrivit actului de acuzare, Nathaniel Nicholson a mers de mai multe ori la centrul de detenţie federal din Sheridan (Oregon, nord-vest) pentru a-şi vizita tatăl. Cu această ocazie, el recupera informaţii de la tatăl său, pe care apoi le transmitea Moscovei.

Nathaniel Nicholson se întâlnea cu reprezentanţi ai Guvernului rus în Statele Unite sau în străinătate, "primea bani şi noi instrucţiuni". Tot potrivit actului de acuzare, el împărţea apoi banii membrilor familiei, la instrucţiunile tatălui său.

"Este un caz incredibil, Harold Nicholson a obţinut dreptul de a-şi executa pedeapsa într-o închisoare federală din Oregon, aproape de familie. Fără scrupule, el a folosit această apropiere pentru a-şi prelungi contactele cu guvernul străin pentru care spionase", a comentat într-un comunicat David Miller, agent FBI din Oregon.
Mai multe articole despre:
Rusia SUA CIA închisoare spionaj