MENIU

Ultimul roman al Hertei Muller poate fi descărcat gratuit de pe internet de joi timp de 24 de ore

Foto: api.ning.com

Ultimul roman al Hertei Müller, \"Atemschaukel\" (\"Leagănul respiraţiei\") este disponibil pe internet de joi, pentru 24 de ore, iar cititorii pot descărca gratuit volumul, într-un proiect intitulat \"Downloaddays\" în cadrul Târgului de la Frankfurt, a anunţat Asociaţia editorilor din Germania.

În fiecare zi a târgului de carte, care s-a deschis miercuri şi va dura până duminică, editorii dau acces liber cititorilor care vor să îşi descarce opere literare pe platforma  libreka.de.

Scriitoarea de origine română Herta Müller a fost distinsă cu Premiului Nobel pentru Literatură 2009 şi va primi şi distincţia Franz Werfel pentru Drepturile Omului, decernată de Fundaţia \"Centrul împotriva deportărilor\", pentru romanul \"Atemschaukel\" (\"Leagănul respiraţiei\"), în care vorbeşte despre drama deportării etnicilor germani din România într-un lagăr de muncă în Uniunea Sovietică,  în anul 1945.

Atemschaukel\" (\"Leagănul respiraţiei\") , ultimul roman scris de Herta Müller, s-a născut greu, după ce scriitoarea şi-a dorit să ţeasă istoria cărţii la patru mâini, împreună cu poetul Oskar Pastior, unul dintre etnicii germani care au luat drumul lagărelor sovietice.

Herta Muller se apleacă de astă-dată asupra deportării etnicilor germani din România în Uniunea Sovietică, una dintre marile traume personale, pentru că mama prozatoarei a murit în timpul deportării sovietice. Imputându-li-se vina colectivă de a fi fost colboratori ai nazismului, şvabii au fost deportaţi la începutul anului 1945 în lagăre de muncă situate pe teritoriul de acum al Ucrainei.

Povestea a fost unul dintre marile proiecte literare ale Hertei Muller, care şi-ar fi dorit să o scrie alături de poetul Oskar Pastior, care însă a murit în 2006, cu câteva zile înainte de a primi premiul „Büchner“.  Pastior a fost unul dintre cei deportaţi în URSS, la doar 17 ani. Împreună, Herta Müller şi Pastior au vizitat localitatea din Ucraina unde s-a aflat lagărul.

În anul 1945, generalul sovietic Vinogradov solicita guvernului României, în numele lui Stalin, deportarea tuturor germanilor între 17 şi 45 de ani din România pentru a reconstrui Uniunea Sovietică, notează  Muller în prefaţa romanului, reamintind că şi mama ei a fost cinci ani în lagărul de muncă. Experienţa concentraţionară a etnicilor germani din România a fost ocultată, a fost un tabu după revenirea acestora la casele lor.

\"Atemschaukel“ a fost scris după convorbiri cu Oskar Pastior şi publicat în luna septembire, în Germania, unde s-a epuizat din librării, după ce scriitoarea a fost recompensată cu premiul Nobel pentru literatură.