MENIU

UE şi Turcia vor discuta astăzi despre relaţiile lor, după pledoaria lui Obama în favoarea aderării

Foto: deutsche-welle.de

UE îi primeşte astăzi la Praga pe liderii turci, pentru a discuta despre relaţiile cu Ankara, la două săptămâni după pledoaria lui Barack Obama pentru aderarea Turciei la UE, care a evidenţiat diviziunile europene pe acest subiect sensibil.

Ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a cărui ţară va asigura viitoarea preşedinţie UE, şi comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, se vor întâlni cu ministrul turc de externe, Ali Babacan, şi cu negociatorul-şef Egeman Bagis.

"Discuţiile vor viza relaţiile UE-Turcia, progresele Turciei în negocierile de aderare cu UE, problematica securităţii energetice, precum şi alte chestiuni regionale şi internaţionale de actualitate", mai ales procesul de pace din Orientul Mijlociu, a spus preşedinţia cehă. "Vom prezenta încă o dată politica noastră, aceea de continuare a negocierilor de aderare cu aceeaşi hotărâre", a declarat Bagis duminică.

"Turcia a aplicat reforme democratice importante şi va continua să facă acest lucru. Nu ne vom opri, vom continua", a spus negociatorul, care se va duce, după Praga, în Franţa, una dintre ţările care se opun aderării Turciei, şi în Suedia, una dintre principalele susţinătoare ale aderării.

Însă, potrivit unei surse europene, reuniunea de astăzi de la Praga nu va fi o ocazie pentru discuţii rele despre aderarea turcă. Preşedinţia şi-a reafirmat determinarea de a deschide în iunie două dintre cele 35 capitole de negocieri, dar Turcia trebuie mai întâi să îndeplinească anumite condiţii, mai ales adoptarea unei noi legi despre drepturile sindicatelor, potrivit unei surse europene.

De la demararea negocierilor, în octombrie 2005, Turcia a deschis doar zece capitole. Opt dintre cele 35 capitole sunt blocate din decembrie 2006, din cauza nerecunoaşterii Ciprului de către Ankara, iar alte cinci sunt blocate de Franţa.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy tocmai şi-a reiterat opoziţia faţă de aderarea Turciei. "M-am opus mereu acestei aderări. Cred că putem spune că majoritatea statelor membre sunt de acord cu Franţa", a explicat el.

Mai multe articole despre:
Aderare Turcia Praga Barak Obama Karel Schwarzenberg