MENIU

UE nu a găsit dovezi că Ucraina ar fi furat gaz rusesc, spune comisarul european pentru energie

Foto: capital.ro

Uniunea Europeană nu a găsit nicio dovadă care să confirme acuzaţiile ruse potrivit cărora Ucraina a furat gaz rusesc destinat clienţilor europeni, a declarat marţi comisarul european pentru energie, Andris Pielbags, citat de AFP.

"Nu am nicio dovadă că Ucraina a luat gaz fără să fie autorizată", a declarat Piebalgs în timpul unei conferinţe de presă comune la Kiev, cu premierul ucrainean Iulia Timoşenko.

Piebalgs a salutat acordurile ruso-ucrainene privind livrările de gaz, care au permis reluarea aprovizionării cu combustibil a Europei, şi le-a calificat drept un "imens pas înainte".

Comisarul european a declarat că acordurile au fost semnate pe o perioadă de 10 ani, ceea ce, în opinia lui, va feri consumatorii din Uniunea Europeană de conflictele comerciale care afectează aproape în mod frecvent livrările de gaz rusesc spre ţările europene.

"Fără un acord global între Rusia şi Ucraina, nu vor exista livrări stabile de gaz, nici măcar timp de o săptămână", a adăugat comisarul.

"Acordul pe termen lung dintre Kiev şi Moscova este foarte important pentru consumatorii din UE, pentru ca ei să nu se confrunte cu un blocaj de acest fel în fiecare iarnă", a explicat Piebalgs.

În opinia comisarului, criza gazelor nu va avea consecinţe asupra relaţiilor dintre Ucraina, care doreşte să se apropie de ţările occidentale, şi UE. Piebalgs a dat asigurări că această criză "nu are un impact politic", dar că, în acelaşi timp, va fi nevoie de o cooperare consolidată pentru ca relaţiile din domeniul gazului să fie stabile şi transparente.
Mai multe articole despre:
UE Rusia Ucraina gaz acord