MENIU

UE cere ţărilor membre să scoată de pe piaţă pâinea care conţine in modificat genetic, detectat şi în România

Foto: integratedsupplements.typepad.com

Comisia Europeană a cerut statelor membre să scoată de pe piaţă produsele de panificaţie contaminate cu in modificat genetic importat din Canada şi a cărui vânzare este interzisă în Uniunea Europeană, unele fiind reperate şi în România.

Produsele contaminate au fost reperate în Germania, Polonia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Olanda, Portugalia, România, Luxemburg, Suedia şi Marea Britanie, potrivit organizaţiei de mediu Greenpeace.

De la începutul lunii septembrie au fost emise opt atenţionări prin sistemul european de alertă rapidă informând despre prezenţa inului modificat genetic în canalul alimentar, a spus purtătorul de cuvânt pentru sănătate, Nina Papadoulaki.

Prima alertă a venit pe 8 septembrie din Germania, iar altele au fost emise de Marea Britanie şi Suedia.

"Am contactat autorităţile canadiene care au blocat imediat toate transporturile cu destinaţia UE pentru a le verifica", a spus Papadoulaki.

Inul este utilizat pentru specialităţi de panificaţie precum pâinea cu in şi pâinea cu mai multe cereale. Produsul incriminat este inul OMG FP, numit şi Triffid, a precizat organizaţia Greenpeace. Legislaţia europeană interzice acest tip de gene din 2004, dar produsul este autorizat pentru consum în Canada şi SUA.