MENIU

UE are mai multă nevoie de Turcia decât are Turcia de UE, consideră Verheugen

Foto: wiwo.de

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, consideră că Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia decât invers.

"Noi avem mai multă nevoie de Turcia decât are ea nevoie de noi", a afirmat Verheugen într-un interviu acordat postului german de radio Deutschlandfunk. "Are o importanţă strategică primordială (...). Vorbesc de securitatea din toată regiunea. Nu trebuie decât să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă Turcia ar urma o altă cale decât cea a unei ancorări solide în comunitatea statelor occidentale. Ar fi un risc foarte mare pentru noi, pe care este mai bine să nu ni-l asumăm", a adăugat el.

Aderarea Turciei la UE "ar fi un avantaj enorm (pentru blocul european - n.red.), ar ajuta la reglementarea fără conflicte a relaţiilor dintre democraţiile occidentale şi lumea musulmană din secolul al XXI-lea", a spus el.

Însă "nu trebuie să existe un discount, condiţii de aderare mai uşoare pentru Turcia, tocmai pentru că este importantă din punct de vedere strategic pentru Uniunea Europeană", a subliniat Verheugen.

Comisia Europeană a criticat miercuri încălcările drepturilor fundamentale în Turcia şi cere noi reforme pentru avansarea negocierilor de aderare la UE, lansate în 2005, care se află în prezent într-un punct mort.

Mai multe articole despre:
UE Aderare Turcia Comisia Europeană Gunter Verheugen