MENIU

UDMR declanşează operaţiunea "voturi contra putere" sau "moţiunea fără noroc", a scris presa

Foto: NewsIn

UDMR declanşează operaţiunea "voturi contra putere" sau "Moţiune de cenzură fără noroc". Sunt doar două dintre titlurile din presa scrisă legate de informaţiile privind ruperea Coaliţiei.

Maghiarii îşi vor da voturile în turul doi al alegerilor prezidenţiale pentru candidatul care îi va aduce la guvernare. Ziarul Gardianul a scris că ar fi existat o înţelegere între PD-L şi UDMR menită să scoata PSD de la guvernare. Potrivit acestui scenariu, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinuta de UDMR ar fi putut fi votată ori de parlamentarii PSD, ori chiar de PD-L, iar Guvernul Boc ar fi fost demis. În această variantă ar fi urmat constituirea unui nou guvern, fără PSD, probabil constituit din PD-L şi UDMR, care ar fi organizat alegerile prezidentiale. Acest scenariu a fost contracarat de PSD. Presedintele PSD Mircea Geoana şi-a exprimat speranţa că parlamentarii PSD nu vor vota moţiunea.

Cotidianul scrie că moţiunea de cenzură pe care PNL şi UDMR intenţionează să o depună în Parlament încordează relaţiile şi aşa tensionate dintre PD-L şi PSD. Zvonurile au pus semnarea moţiunii de către UDMR pe seama unei înţelegeri cu PD-L menită să scoată PSD de la guvernare. Replica PSD nu a intâziat sa apară, social-democraţii amintind voalat că, dacă motiunea va fi depusă, există riscul ca FMI sa nu mai acorde cea de-a doua tranşă de împrumut, astfel încât Guvernul să fie în imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile.

Toate aceste speculaţii nu i-au făcut pe iniţiatorii moţiunii să renunte. Gândul conchide: PNL şi UDMR depun o moţiune de cenzură, deşi nci unul dintre liderii opoziţiei nu cred în şansele ei.