MENIU

TVA mărit înseamnă scumpiri, dar şi venituri mai mari la bugetul de stat

Foto: Realitatea TV

Ministerul Finanţelor pregăteşte creşterea TVA-ului la 21%. Iar Gheorghe Pogea îşi face curaj să o spună, scrie Business Standard, în ediţia de astăzi. O mărire cu două puncte procentuale a taxei pe valoarea adăugată ar duce la creşterea încasărilor statului cu aproape o jumătate de miliard de euro.

Pentru fiecare punct de creştere a TVA-ului, veniturile bugetare s-ar mări cu 0,2% din PIB, potrivit unor calcule ale Ministerului Finanţelor Publice făcute pentru bugetul din 2010. Nu mai este nevoie decât de o decizie politică din partea Guvernului, iar TVA-ul va fi mărit de la 19 la 21%, scrie Business Standard citând surse din Finanţe. Ce înseamnă această creştere?

Un kilogram de brânză care costă, fără TVA, 10 de lei se vinde acum cu 11,9 lei, şi, din 2010 ar putea costa 12,1 lei. Diferenţa este doar de 0,2 lei în acest caz.

La o maşină de 20.000 de euro, însă, care, cu TVA costă 23.800, creşterea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 21% înseamnă echivalentul în lei a 400 de euro plătiţi în plus de cumpărător.

Ce câştigă statul? La buget s-ar putea aduna chiar şi două miliarde de lei în plus sau aproape jumătate de miliard de euro, dar numai dacă românii vor continua să cheltuiască la fel de mult ca acum şi dacă nu va creşte evaziunea fiscală.