MENIU

Turcia şi Franţa au încheiat un acord tacit privind aderarea Ankarei la UE

Foto: commons.wikimedia.org

Un acord tacit în trei puncte a fost încheiat între Turcia şi Franţa, divizate asupra aderării Ankarei la UE, a declarat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

A fost vorba de "liniştirea lucrurilor, respectând poziţiile fiecăruia", a explicat oficialul. "Acest lucru se rezumă într-un acord în trei puncte, un acord tacit, nu scris", încheiat între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omologul său turc Abdullah Gul, în cursul vizitei oficiale la Paris a acestuia din urmă, de la începutul lunii octombrie.

Lellouche a enumerat cele trei puncte în Comisia pentru afaceri externe a Adunării Naţionale. Primul este respectarea faptului că Franţa şi Turcia au dezacorduri privind punctul final. "Suntem de acord să constatăm dezacordul", a rezumat el, notând că turcii au "un proiect complet şi exclusiv european", în timp ce Parisul consideră că "punctul de sosire nu va fi aderarea". 

Al doilea punct este că "negocierile continuă pentru că este în interesul tuturor". "Interesul turcilor este să aibă o Turcie modernă, o democraţie (...) cu reguli la nivelul celor din Europa comunitară", iar "interesul Uniunii este să aibă o Europă democratică, prosperă şi puternică". 

Ultimul punct reprezintă "încercarea de a dezvolta la maxim interesele politice, economice şi strategice comune". Puţin state europene "au politici dinamice în direcţia Asiei Centrale, Rusie, Orientului Mijlociu", dar Franţa şi Turcia au, a precizat Lellouche. 

Secretarul de stat francez a criticat, însă, politica turcă faţă de Cirpu. "În momentul în care sărbătorim 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, este timpul să spunem: să dărâmăm acest zid (din Cipru -n.red.). Nu este nevoie de 40.000 de soldaţi turci în Turcia, trebuie să lucrăm la demilitarizarea" acestei insule divizate, a spus el. 

Mai multe articole despre:
Franţa Turcia aderare UE Pierre Lellouche