MENIU

Turcia critică statele care se opun aderării sale la UE

Foto: www.reporter.am

Ministrul turc de Externe a avertizat sâmbătă ţări ca Franţa, care se opun aderării Turciei la UE, subliniind că această atitudine frânează reformele din Turcia şi descurajează populaţia, relatează AFP.

"Vocile negative pe care le tot auzim din partea unora dintre statele din UE provoacă îndoieli în rândul cetăţenilor noştri şi lezează eforturile de continuare a reformelor", a declarat Ahmet Davutoglü în principalul cotidian suedez, în ziua în care se va întâlni la Stockholm cu omologii săi din UE. Suedia asigură preşedinţia UE.

Potrivit ministrului, Turcia a efectuat reforme "de negândit în urmă cu câţiva ani", citând libertatea religioasă sau de expresie, abolirea pedepsei cu moartea sau autorizarea emisiunilor radio în kurdă, "o revoluţie silenţioasă" căreia criticile faţă de o aderare a Turciei nu-i fac decât rău.

"Suedia crede, ca şi noi, că Europa nu va putea fi niciodată o entitate puternică şi solidă atât timp cât Turcia rămâne în afara UE", a spus ministrul, pentru Dagens Nyheter. "De aceeam, susţinerea ţărilor ca Suedia, cu atitudinea lor obiectivă şi încurajatoare, are o mare importanţă în acest proces", a subliniat el.

Negocierile demarate în 2005 bat pasul pe loc. Mai multe ţări europene, mai ales Franţa şi Germania, se opun aderării Turciei.

Mai multe articole despre:
UE Aderare Franţa reforma Turcia state