MENIU

Ţuica şi rachiul au trecut de Senat

Foto: emaramures.ro

Plenul Senatului a decis luni respingerea solicitării lui Traian Băsescu, care ceruse plata accizelor la producţiile de ţuică şi rachiuri de fructe destinate consumului propriu.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, a precizat că menţinerea accizării "ar încuraja procesul de evaziune fiscală".

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a precizat că, în unele ţări ale UE, fierberea ţuicii pentru consum propriu fără plata accizelor este permisă, ca de exemplu în Germania şi Austria.

"Cred că este o măsură contraproductivă din punct de vedere al evaziunii fiscale. Cred că dăm un exemplu negativ în dialogul pe care-l avem cu UE dacă palinca ungurească a reuşit să fie recunoscută în UE şi ţăranul ungur din Ungaria poate să-şi ţină cantitatea pe care a fiert-o, austriacul şi germanul la fel. De ce ţăranul din România nu poate avea acelaşi tratament?", a argumentat Frunda.

La rândul său, senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atenţia că, prin măsura cerută de preşedinţie şi agreată de Guvern, vor fi scoşi de pe piaţă producătorii de alcool din fructe.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, în octombrie 2008, textul Legii de modificare a Codului Fiscal prin care s-a decis exceptarea de la plata accizelor a producţiei de ţuică şi rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita a maximum 250 litri pe an.

Băsescu a considerat că Legea care modifică un articol al Codului Fiscal, în sensul exceptării de la plata accizelor a producţiei de ţuică şi rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita a maximum 250 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală, încalcă o directivă a Uniunii Europene.