MENIU

Tribunalul Bucureşti trebuie să trimită dosarul Loteria II la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Foto: Realitatea TV

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, miercuri, să decline competenţa privind judecarea procesului Loteria II în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce avocaţii lui Copos, acuzat de spălare de bani împreună cu alte 12 persoane, au ridicat excepţia necompetenţei.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Avocaţii lui George Copos au susţinut, la termenul de pe 20 mai, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este instanţa competentă pentru soluţionarea dosarului Loteria II, având în vedere că o parte din presupusele fapte de care Copos este acuzat ar fi fost săvârşite în perioada în care era senator, adică începând cu 17 noiembrie 2004.

Avocaţii celor 12 persoane acuzate în dosarul Loteria II au precizat judecătorului că la ÎCCJ se judecă şi dosarul Loteria I. Ei au mai spus că este necesară trimiterea la Curtea Supremă a dosarului Loteria I, pentru că judecătorii acelei instanţe să decidă dacă conexează cele două dosare. De asemenea, apărătorii celor 12 inculpaţi au ridicat şi excepţia de necunstituţionalitate a articolului 40 din Codul de procedură penală. Aceeaşi excepţie a fost ridicată şi la Curtea Supremă, care a trimis la CCR dosarul Loteria I, pentru soluţionarea acestuia. Cu toate aceastea, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a decis să discute excepţia de neconstituţionalitate, după ce se pronunţă în privinţa competenţei.

Avocaţii tuturor inculpaţilor, cu excepţia apărărtorului lui Vasile Bontaş, au fost de acord cu mutarea procesului la instanţa supremă.

Pe de altă parte, procurorul de şedinţă şi avocata lui Bontaş, Alice Drăghici, au cerut magistraţilor Tribunalului Bucureşti să respingă excepţia, pentru că în faptele pe care le-ar fi săvârşit, Copos nu ar fi făcut uz de funcţia sa de parlamentar.

Procesul Loteria II, în care fostul vicepremier George Copos,  fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş şi Camelia Voiculescu au fost trimişi în judecată de DNA, pentru manipularea pieţei de capital, a început  pe 22 ianuarie 2008 la Tribunalul Bucureşti.
Mai multe articole despre:
George Copos dosar tribunal decizie Loteria II