MENIU

Trei miliarde de doze de vaccin împotriva gripei porcine, pe an

Foto: H1N1_rokote_sikainf_142127b

Industria farmaceutică va putea produce, anual, doar trei miliarde de doze de vaccin împotriva gripei A H1N1. Până de curând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima o producţie de cinci miliarde de doze.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că "rezultatele studiilor realizate până acum sugerează că vaccinul pandemic este la fel de sigur ca şi vaccinurile împotriva gripei sezoniere, cu efecte secundare similare".

În România, până în prezent, au fost diagnosticate cu gripă porcină 333 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Primul caz de infectare cu virusul A H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA. Specialiştii estimează că, la toamnă, odată cu răcirea vremii, incidenţa bolii va creşte semnificativ.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar  Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteză fără precedent", potrivit organizaţiei, care a subliniat că  gripa porcină s-a propagat în doar şase săptămâni.