MENIU

Trei căutători de comori, trimişi în judecată, deoarece au săpat neautorizat într-o necropolă romană

Foto: wikimedia.org

Trei căutători de comori au fost trimişi în judecată de procurorii hunedoreni, după ce, în urma anchetei declanşate, s-a constatat că aceştia au săpat neautorizat într-o necropolă romană din secolul II, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În urma definitivării cercetărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, au fost trimişi în judecată trei persoane, de 40 de ani, 23 de ani, respectiv de 40 de ani, din Municipiul Deva, judeţul Hunedoara.

Cele trei persoane sunt acuzate de săvârşirea infracţiunii de efectuare de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr.182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Ancheta în acest dosar a durat doi ani, cei trei fiind prinşi încă din 2007.

"În baza planului de măsuri pentru protejarea patrimoniului naţional, elaborat la nivel naţional de către Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Combatere a Infracţiunilor Contra Patrimoniului din cadrul IPJ Alba au depistat, la data de 12 martie 2007, trei bărbaţi care efectuau în situl amintit, detecţii şi săpături neautorizate", se arată în comunicatul de presă al IGPR.

Potrivit poliţiştilor, aceştia foloseau un detector de metale performant, cu scopul de a sustrage bunuri arheologice şi a le valorifica pe piaţa neagră de antichităţi.