MENIU

Tratatul de la Lisabona, politica energetică a UE - subiecte discutate de Băsescu şi Gasparovic

Foto: sk.wikipedia.org

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său slovac, Ivan Gasparovic, au discutat vineri, la Palatul Cotroceni, despre minorităţi, Tratatul de la Lisabona, politica energetică a Uniunii Europene, dar şi despre oportunităţile de investiţii comune şi colaborare economică.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat punctele de vedere comune în ce priveşte subiectele abordate în cadrul discuţiilor tete-a-tete cu preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic, mai exact - Tratatul de la Lisabona, problematica legată de minorităţile naţionale, criza economică sau posibilităţile de cooperare în cadrul Uniunii Europene şi a NATO.

"În detrimentul întâlnirii comune cu delegaţiile noastre, împreună cu domnul preşedinte am depăşit puţin timpul acordat întâlnirii tete-a-tete, dar cred că această discuţie a fost benefică, pentru că s-a referit la problemele interne, dar şi problemele europene care preocupă ţările noastre. Am vorbit mai amănunţit despre poziţia ţărilor noastre în ceea ce priveşte minorităţile noastre, am căzut de acord privind anumite probleme în ceea ce priveşte Tratatul de la Lisabona şi am constatat că împotriva acestei crize globale există posibilităţi de colaborare între economia slovacă şi cea română", a afirmat preşedintele Ivan Gasparovic.

Ivan Gasparovic s-a arătat convins că România şi Slovacia sunt pregătite pentru a investi împreună în ţările terţe, apreciind că această criză globală poate avea şi anumite puncte pozitive, oferind prilejul statelor lumii de a căuta soluţii comune.

"Mă bucură că Centrul de Comerţ Comun care se înfiinţează la Oradea va fi cel care va promova aceste investiţii între cele două ţări şi colaborarea economică, mă bucură faptul că la întâlnirea de mâine (sâmbătă n.r.) de la Oradea şi-au manifestat intenţia de a participa 24 de agenţi economici din Slovacia", a mai spus preşedintele slovac.

Ivan Gasparovic s-a referit şi la minoritatea slovacă de pe teritoriul României, apreciind îmbunătăţirea situaţiei slovacilor din ţara noastră în ultimii cinci ani. "Conform programului, este programată şi o vizită în rândul acestei minorităţi, dar deocamdată nu ştim care e situaţia, pentru că, din cauza condiţiilor meteo, am fost anunţaţi că accesul este foarte dificil în această zonă. Poate domnul preşedinte va trimite dispozitive de curăţare mai multe acolo", a spus preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic. Traian Băsescu l-a asigurat, râzând, că "vor fi destule dispozitive".

Băsescu a ţinut să-i mulţumească omologului său pentru grija deosebită pe care autorităţile din Slovacia o acordă îngrijirii cimitirului militarilor români căzuţi în al doilea război mondial.

Preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic, se află, în această perioadă într-o vizită oficială în România, până sâmbătă.