MENIU

Transnistria cere ajutor pentru a preveni o "catastrofă umanitară" cauzată de criza gazelor

Foto: holiday-beds-direct.com

Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Ucrainei, Rusiei, OSCE şi UE să intervină de urgenţă pentru a preveni o catastrofă umanitară care s-ar putea produce după întreruperea în dimineaţa zilei de marţi a livrărilor de gaze către Transnistria.

Într-o declaraţie adresată mediatorilor şi observatorilor în conflictul transnistrean, ministrul de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak, spune că sistarea de către Ucraina a livrărilor de gaze a generat oprirea furnizării de apă caldă şi scăderea temperaturii agentului termic din sistemul centralizat de încălzire, în condiţiile unui ger care se intensifică. 

Tiraspolul mai aminteşte şi faptul că regiunea transnistreană nu are rezerve proprii sau rezervoare subterane pentru stocarea gazelor, motiv pentru care nereluarea urgentă a livrărilor "va duce la o catastrofă umanitară, de care vor fi responsabili cei care au lăsat sute de mii de oameni fără căldură, în apartamente şi spitale pe cale de a îngheţa".

Pe de altă parte, Slovacia a anunţat că va decreta situaţie de urgenţă din cauza scăderii drastice a volumului de gaz rusesc, a informat agenţia cehă CTK, citându-l pe ministrul slovac al Economiei, Lubomir Jahnatek. Gazul furnizat clienţilor nu va fi întrerupt, a spus ministrul.

Slovacia primeşte de patru ori mai puţin gaz rusesc, după ce Gazprom a redus volumul de gaz ce tranzitează Ucraina având drept destinaţie ţările europene, relatează postul rus de televiziune Vesti.

Prima scădere a presiunii în conductă a fost înregistrată la centrala de comprimare de la Velke Kapusany, din estul Slovaciei, de la graniţa cu Ucraina. Staţia este un punct strategic al tranzitului gazului rusesc către consumatorii europeni, 60% dintre exporturi făcându-se prin intermediul acesteia.

Livrările de gaz rusesc către Bosnia au fost sistate marţi, după mai multe reduceri succesive pe durata zilei, a anunţat o sursă oficială, citată de AFP. Bosnia a fost informată că "Ucraina şi Rusia au redus în proporţie de 100% livrările de gaz către Bosnia", a anunţat compania naţională Bh Gas, într-un comunicat.

Tot marţi, livrările de gaz natural ale Gazprom au scăzut "cu mai mult de 70% în Franţa" în raport cu cantitatea normală, a anunţat grupul energetic GDF Suez. "Sunt luate toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea furnizării de gaz natural pentru toţi clienţii GDF Suez din Franţa şi Europa", potrivit grupului. Gazul rus reprezintă circa 15% din aprovizionările grupului GDF Suez în Europa.

Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Croaţia, Macedonia, Turcia, Bosnia şi Germania sunt printre ţările afectate, după ce Gazprom a redus volumul de gaz livrat ţărilor europene prin intermediul Ucrainei. Moscova a luat această măsură după ce a acuzat Ucraina că fură din gazul destinat europenilor. În 1 ianuarie, Rusia sistase furnizarea de gaze către Ucraina, pentru că cele două ţări nu s-au înţeles asupra preţului pentru 2009 şi asupra plăţii datoriilor ucrainene.