MENIU

Traian Băsescu spune că România riscă sancţiuni pentru neîndeplinirea cerinţelor UE în justiţie

Foto: NewsIn

România riscă să fie sancţionată cu restricţia utilizării fondurilor europene dacă autorităţile române nu reuşesc să rezolve, până la Raportul pe Justiţie din luna iulie, cele patru cerinţe impuse de UE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu.

"Dacă nu reuşim să rezolvăm până la Raportul din iulie principalele observaţii, acele patru benchmark-uri, România riscă să primească restricţii de utilizare a fondurilor. S-a mai întâmplat asta unui stat membru anul trecut şi aş vrea să aveţi în vedere acest lucru. Depinde de fiecare dintre dumneavoastră şi de toţi la un loc", s-a adresat preşedintele procurorilor, cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2008.

Şeful statului a precizat că nu doar procurorii au sarcini legate de atingerea "unui standard minimal al unei justiţii europene", ci şi judecătorii, Guvernul şi Parlamentul. Preşedintele a adăugat că i se pare "extrem de greu" de explicat de ce un corp profesional în care există atât de multe persoane cu studii superioare, care au sarcina aplicării legii, nu reuşeşte să scoată ţara din această dificultate.

Traian Băsescu a declarat că, în comparaţie cu anul 2007, în 2008 este evident un "uşor progres al acţiunii procurorilor". "Chiar dacă nu corespunde aşteptărilor populaţiei, care ar vrea să se facă mai repede dreptate, putem aprecia că lucrurile au direcţie bună. Va trebui să creştem viteza în atingerea dezideratelor pe care vi le propuneţi şi pe care le aşteaptă şi populaţia", a spus şeful statului.

Băsescu: Prin graţiere nu am făcut un act prin care să fiu împotriva deciziei Justiţiei

Băsescu spune că prin actele de graţiere nu contestă deciziile instanţelor, pe care le consideră corecte, dar atrage atenţia asupra diferenţelor în aplicarea legii în cazul oamenilor fără posibilităţi materiale şi în cazul celor care sunt "bine poziţionaţi social şi economic".

"Înţeleg foarte bine gravitatea nerespectării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Iar acele condamnări le consider corecte. Prin graţiere nu am făcut un act prin care să fiu împotriva deciziei Justiţiei. Cu atât mai mult cu cât cele mai multe dintre graţierile pe care le-am făcut erau legate de oameni care, pur şi simplu, recidivau în neacceptarea punerii în aplicare a hotărârii definitive şi irevocabile prin executor judecătoresc", a declarat Băsescu cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2008.

Şeful statului a făcut referire la graţierea, în intervalul 2005-2008, a unor bătrâni, dar şi a unor femei cu foarte mulţi copii, care evitau încarcerarea, în urma unei condamnări definitive şi irevocabile, prin naşteri succesive.