MENIU

Traian Băsescu şi Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor, potrivit CSOP

foto: NewsIN

Traian Băsescu şi Mircea Geoană se vor bate în turul doi al prezidenţialelor. Aşa arată un sondaj CSOP, realizat la comanda PD-L. Acelaşi sondaj arată că, în cazul în care Băsescu şi Geoană ar intra în turul al doilea, actualul şef al statului ar mai câştiga un mandat în fruntea ţării.

Potrivit sondajului, în primul tur de scrutin, Traian Băsescu ar obţine 37 % din voturi, Mircea Geoană 24%, Crin Antonescu 13 %. Sorin Oprescu ar câştiga 10 procente din voturile cetăţenilor, Corneliu Vadim Tudor 7%, Gigi Becali 5 procente, Kelemen Hunor - 4%.

După turul al doilea, în care s-ar bate Traian Băsescu şi Mircea Geoană, actualul şef al statului ar obţine un nou mandat în fruntea ţării, cu 53% din voturi, în defavoarea lui Mircea Geoană care ar fi votat de 47% dintre români.

În cazul în care, în turul doi ar intra Traian Băsescu şi Sorin Oprescu, candidatul PDL ar obţine 52% din voturi, în timp ce Oprescu ar fi votat de 48% dintre cetăţeni.

A treia variantă luată în calcul pentru turul doi este cea în care Traian Băsescu se va lupta pentru voturi cu Crin Antonescu. În acest caz, Băsescu ar obţine 57%, iar Antonescu 43%. 

În cazul unor eventuale alegeri parlamentare, PD-L şi PSD ar obţine un scor destul de apropiat. Respectiv 36 şi 33%. PNL ar fi votat de 14% dintre români, iar UDMR, de 6 %. O surpriză ar fi PRM care ar reintra în Parlament, fiind votat de 6% dintre cei care se prezintă la urne.

Românii se declară de acord şi cu reducerea numărului de parlamentari. Potrivit sondajului CSOP, 82,2% dintre cei intervievaţi spun că sunt de acord cu mai puţini parlamentari, 9,2% cred că ar trebui să rămână acelaşi număr de senatori şi deputaţi, iar 0,4 procente înclină spre creşterea numărului de parlamentari.

Cât despre pensie, 81% dintre români spun că pensia ar trebui în fucţie de contribuţie, iar 9% au declarat că anumite categorii ar trebui să aibă pensii mai mari.

Sondajul CSOP a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de persoane, dintre care 18.348 au spus că vor merge sigur la vot. Sondajul a fost realizat în perioada 17 septembrie- 7 octombrie şi are o marjă de eroare de plus minus 0,7.