MENIU

Traian Băsescu: Oradea, Alexandria sau Universitatea de Medicină din Iaşi sunt echivalentele lui Spiru Haret

Foto: RTV

Preşedintele Traian Băsescu a spus că victime ale falsului în diplome sunt şi studenţii de la stat, nu numai cei din sectorul privat, iar "Oradea, Târgu Jiu, mai nou Alexandria sau Universitatea de Medicină din Iaşi, sunt echivalentele lui Spiru Haret".

"Şcoala românească nu îşi mai poate permite să fie codaşa clasamentelor internaţionale şi producător de şomeri pe bandă rulantă şi de diplome pe bandă rulantă, aproape la fel de vizibil şi în sistemul privat şi în sistemul de stat. Ultimele abordări publice se îndreptau către un unic blam, direcţionat către sistemul privat", a afirmat preşedintele Traian Băsescu la dezbaterea pe Educaţie lansată de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele a arătat că parcurgerea integrală a expertizei Comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea îl face să constate că victime ale falsului în diplome, în doctorate, în masterate sunt şi cei de la stat, nu numai cei din sectorul privat.

"Iar Oradea Târgu Jiu, mai nou Alexandria, Universitatea de Medicină din Iaşi sunt echivalentele lui Spiru Haret, oricât nu v-ar plăcea să auziţi acest lucru", a subliniat Traian Băsescu. Şeful statului a pledat, în aceste condiţii, pentru dezvoltarea unui un nou proiect educativ, de transmitere de valori, competenţe şi cunoştinţe, care să dea şcolii româneşti o imagine modernă, adaptată cerinţelor actuale.

"Nu vom putea niciodată performa atâta timp cât vom repeta aceleaşi soluţii rigide, definite în laboratoare la centru, şi atâta timp cât nu vom lua în calcul existenţa unor planuri individualizate de învăţare. În acest sens, gradul de libertate pedagogică de care se bucură dascălii la clasă este fundamental", a spus şeful statului.

Băsescu a enumerat apoi câteva elemente ale Pactului pentru Educaţie de care trebuie să se ţină cont pentru reformarea sistemului, şi anume dezideratul ca statul să finanţeaze educaţia tinerilor, oriunde aceasta este de calitate, indiferent că este vorba despre un furnizor de educaţie privat sau de stat sau nevoia depolitizării şi profesionalizării managementului instituţiilor de educaţie şi cercetare. Un alt element al Pactului - educaţia permanentă -  trebuie să devină baza sistemului educaţional din România.

Băsescu a criticat păstrarea şi extinderea formei de învăţământ la distanţă, dar şi forma conducerii universităţilor - structurile colegiale, care sunt folosite doar de trei dintre cele 500 cele mai bune universităţi din lume.

"Dacă documentarea mea este corectă, poate fi corectă, nu absolut corectă, din primele 500 de universităţi din lume, în care România nu se regăseşte cu nicio universitate, clasamentul Shanghai, doar trei îşi mai păstrează conducerea colegială care s-a probat a fi ineficientă şi care la noi este monoglotă, este un sistem pe care nimeni nu vrea să-l mişte", a arătat Băsescu, subliniind nevoia de reorganizare a structurilor interne care să dinamizeze universităţile.