MENIU

Traian Băsescu: Modernizarea României nu se face prin ordonanţă de urgenţă

Traian Băsescu: România are nevoie de o nouă modernizare
Foto: axatvtransilvania.ro

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut un discurs la Palatul Cotroceni la recepţia organizată cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române prin alegerea la Iaşi şi Bucureşti a unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza.

Preşedintele României a declarat cu această ocazie că "lecţia politică a generaţiilor care au contribuit la modernizarea României este că patriotismul nu este un simplu discurs. Patriotismul presupune sacrificii politice şi materiale ale celor ce compun elita naţiunii. Trebuie să recunoaştem că, prea adesea în ultimii ani, elita noastră politică a dezamăgit".

Traian Băsescu a declarat că România are nevoie de o nouă modernizare şi de reforme profunde, inclusiv, dar nu numai de natură constituţională. "O Românie modernă înseamnă în primul rând o Românie europeană. Avem nevoie de o constituţie adecvată noilor realităţi. Procesul de revizuire este un proces complicat, care trebuie să aibă ca obiectiv încrederea fiecărui cetăţean în puterea Constituţiei de a-i apăra drepturile şi libertăţile. Acestea nu pot fi făcute gândindu-ne doar la ziua de mâine."

"Noua modernizare este proiectul care poate transforma tensiunea negativă a certurilor politicienilor în energia constructivă a dialogului şi solidarităţii. Noua modernizare, inclusiv reforma statului sunt procese care nu pot fi făcute prin ordonanţă de urgenţă, dar sunt procese care nu mai pot fi amânate. Dacă nu le facem acum, generaţiile de mâine se vor întreba de ce am fost atât de laşi, sau atât de dezbinaţi, sau atât de lipsiţi de viziune încât să le sacrificăm viitorul", a mai spus şeful statului.

"Am convingerea că noi toţi, urmând exemplul celor care au contribuit la momentul Unirii Principatelor Române, dar şi al paşoptiştilor sau al celor care au făcut posibilă Marea Unire, putem avea forţa de a construi noua Românie modernă", a conchis şeful statului, exprimându-şi dorinţa de a lăsa urmaşilor "o Românie mai bună".

 

Mai multe articole despre:
România Traian Băsescu politicieni unire