MENIU

Traian Băsescu la sedinţa CSM: Este inadmisibil că nu putem scăpa de monitorizarea europeană

Foto: NewsIn
Băsescu: Guvernul ar trebui să-şi asume răspunderea pe cele patru Coduri

Nu vă amestecaţi în politică şi faceţi tot posibilul ca justiţia să scape de monitorizarea Comisiei Europene. Este sfatul pe care preşedintele României, Traian Băsescu, l-a dat magistraţilor, joi, la bilanţul activităţii pe 2008 al Consiliului Superios al Magistraturii. În acelaşi timp, procurorul general şi ministrului Justiţiei au adus acuze grave membrilor CSM.

Preşedintele Traian Băsescu, prezent la şedinţa de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că obiectivele principale în acest moment trebuie să fie convingerea Comisiei Europene că România nu mai are nevoie de monitorizare pe justiţie şi promulgarea Codurilor.

"Nu putem spera la o încetare a monitorizării în vară, dacă raportul din februarie nu este unul care să marcheze progres consistent faţă de anul trecut", a precizat Băsescu. El a apreciat efortul CSM de a ţine cont de observaţiile Comisiei Europene din raportul pe justiţie din 2008 şi şi-a exprimat speranţa că toate măsurile adoptate în documente vor fi puse şi în practică "rapid".

Şeful statului le-a sugerat membrilor CSM să pună în aplicare cât mai curând noua procedură de selecţie a inspectorilor instituţiei, pentru a întări credibilitatea instituţiei. 

"Optimismul meu legat de CSM este în paradigma observaţiei că a ţinut cont de raportul CE de anul trecut şi cel puţin la nivelul documentelor încearcă să anuleze observaţiile negative. Să sperăm că o va face şi Parlamentul", a declarat Traian Băsescu. 

În ceea ce priveşte adoptarea Codurilor, una dintre priorităţile "majore" în domeniul justiţiei, şeful statului a spus că Executivul ar trebui să îşi asume răspunderea, până în vară, pentru cele patru Coduri. "Soluţia asumării răspunderii răspunde şi imperativului timp, şi imperativului democratic, dar mai ales elimină riscul de a se face pe Coduri intervenţii necorelate cu alte articole, şi atunci să ajungem, ca de obicei, la o legislaţie afectată de lipsa de corelare. Rugămintea mea ar fi să vă mai uitaţi odată, pentru că va fi o asumare şi pe ea nu mai avem ce face dacă ele scapa la promulgare cu erori", a explicat Băsescu.

Şeful statului a vorbit şi despre controversata ordonanţă de urgenţă privind necorelarea pensiilor cu salariile acordate de stat. În opinia lui Băsescu, legea este constituţională şi nu intenţionează să discrimineze. 

Statul român poate suporta salarii bune pentru magistraţi, a precizat preşedintele, care spune că susţine acordarea unor salarii satisfăcătoare. Totuşi, "nici un judecător nu poate stabili execuţia bugetului României", a subliniat Traian Băsescu.

"Nu mergeţi până la limita în care să constatăm oficial ingerinţa în puterea legislativă şi executivă. Se dau bani din bugetul de stat atât câţi sunt şi nu câţi sunt scrişi în hotărârile judecătoreşti. Bugetul de stat nu este infinit", a concluzionat şeful statului, făcând referire la unele hotărâri judecătoreşti legate de cheltuirea banilor publici.

Preşedintele Băsescu a participat la şedinţa de bilanţ a CSM de joi, şedinţă în care va fi aleasă o nouă conducere a instituţiei.