MENIU

Traian Băsescu: Între Uniunea Europeană şi Rusia există chestiuni ireconciliabile

FOTO: NewsIn
T. Băsescu: Preşedintele României a semnalat câteva probleme ireconciliabile între cele două ţări vecine la Marea Neagră, România şi Rusia

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, marţi, în cadrul Forumului Economic UE-Rusia, că între Uniunea Europeană şi Rusia există \"chestiuni\" ireconciliabile.

"Cooperarea internaţională din Uniunea Europeană şi Rusia acoperă două paliere. Primul dintre ele conţine problemele de importanţă globală, precum Iran, procesul de pace din Orientul Mijlociu, proliferare nucleară, schimbările climatice, terorismul sau traficul de droguri. Interesele fiind în mare parte comune, cooperarea cu Rusia funcţionează, cu elemente de satisfacţie de ambele părţi", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele României a semnalat totuşi şi câteva probleme ireconciliabile între Uniunea Europeană şi Rusia. "Marile probleme ale cooperării cu Rusia se regăsesc însă în al doilea palier, care este cel al vecinătăţii comune a Europei de Est şi a Mării Negre. Aici întâlnim chestiunile ireconciliabile precum recunoaşterea unilaterală de către Rusia a independenţei Abkhaziei şi Osetiei de Sud. Tot aici avem şi paralelismul proiectelor energetice, ca şi reticenţele Moscovei cu privire la sinergia Mării Negre şi mai nou cu privire la parteneriatul estic", a mai adăugat Traian Băsescu.