MENIU

Traian Băsescu: Înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam este ilegală

Foto: NewsIn
Băsescu: Generalul Degeratu nu a fost informat, când s-a dus la Parchet, că este înregistrat

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la întâlnirea cu Grupul de Dialog Social, că înregistrarea Degeratu-Hayssam, apărută în presă, este ilegală. Băsescu susţine că trebuia să fie o discuţie secretă şi că nu a existat niciun mandat de ascultare.

"Nu am nicio certitudine că a fost o discuţie redată integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat, când s-a dus la Parchet, că este înregistrat. Este ilegală, în primă fază. Asupra conţinutului, generalul Degeratu nu confirmă foarte multe dintre afirmaţiile de acolo. Data la care s-a făcut este corectă, la acea dată a avut loc discuţia. A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranţă naţională. Era un dosar de siguranţă naţională, cel legat de răprea celor trei ziarişti", a declarat Băsescu, referitor la stenograma care a apărut în ziarul Gardianul, zilele trecute, cu discuţia între generalul Degeratu şi Omar Hayssam.

Un consilier pe siguranţă naţională a fost trimis la întâlnire

Preşedintele a mai spus că discuţia a avut loc în biroul unui procuror. "Procurorul a ieşit din birou pentru că era o solicitare de a se adresa preşedintelui României, i-am cerut unuia dintre consilierii pe siguranţă naţională să aibă această întâlnire. Cu atât mai mult cu cât Omar Hayssam era suspectat de mult mai multe şi se ştia că fusese în anturajul PSD şi al domnului preşedinte Iliescu", a mai spus Băsescu.

Nu a existat niciun mandat de ascultare

Băsescu susţine că trebuia să fie o discuţie secretă pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională: "Nu avea voie nimeni să o înregistreze. Nu există niciun mandat de ascultare a acestei discuţii care a fost dinainte anunţată la Parchet".

Totodată, preşedintele a mai spus că "s-a constatat că redări ale unor ascultări făcute de unitatea de informaţii a Ministerului de Interne au fost multiplicate şi distribuite".

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la 9 septembrie 2005, la şase luni de la arestarea sirianului

"Îţi iei copiii şi du-te în America!" - Acesta ar fi îndemnul pe care preşedintele Traian Băsescu i l-ar fi făcut lui Omar Hayssam, sirianul condamnat pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, înainte ca acesta să fi fost încarcerat. În replică, şeful statului a spus că afirmaţia vine din partea "unuia care mergea în avion cu Ion Iliescu, şi nu cu Traian Băsescu". Citeşte mai mult