MENIU

Traian Băsescu i-a vizitat militarii români din Afganistan

Foto: presidency.ro
Şeful statului participă la ceremonialul militar de la Qalat pentru decorarea drapelului de luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, sâmbătă, la Qalat, în Afganistan, cu ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne militare de război, drapelul de luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte \"Viperele Negre\" din Predeal, care urmează să-şi încheie misiunea în luna iunie.

Şeful statului le-a mulţumit militarilor pentru devotamentul de care au dat dovadă, amintind că doi dintre militarii din Batalionului 21 Vânători de Munte "Viperele Negre" şi-au pierdut viaţa în lupta împotriva terorismului. Locotenent-colonel Florin Stan, comandantul Batalionului, a spus că se simte onorat şi că, pentru el "este un moment copleşitor". "Misiunea noastră se apropie de final. Să sperăm că tributul cu sânge a fost plătit şi ne vom vedea sănătoşi acasă", a mai spus Stan.

Preşedintele a mers la Kandahar, unde a avut o întâlnire cu generalul maior De Kruif, comandantul HQ-RCS.  

Din delegaţie mai fac parte: ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şeful Statului Major General, Gheorghe Maerin, şeful DGIA, Gheorghe Savu, ataşatul militar de la Ambasada SUA, Bruce West şi alţi generali şi oficiali din MApN.

În prezent, România contribuie la misiunea din Afganistan cu 962 de militari: 904 în cadrul ISAF (Forţa internaţională de asistenţă pentru securitate a NATO) şi 58 în cadrul Enduring Freedom. 

Din 2003 şi până în prezent, 11 militari români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 30 au fost răniţi în Afganistan.

Joi, preşedintele a participat la ceremonia oficială de încheiere a misiunii militarilor români din Irak. Băsescu s-a întâlnit în aceeaşi zi cu comandantul Forţei Multinaţionale din Irak, cu ministrul irakian al Apărării şi cu preşedintele acestei ţări.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Afganistan vizită militari români