MENIU

Traian Băsescu: Este ridicol că în guvern se discută despre comisia Elena Udrea, când ţara este muribundă

Foto: rtv
Traian Băsescu: Sunt de acord cu măsurile luate de Emil Boc
Traian Băsescu: Este ridicol că se vorbeşte în Coaliţie despre comisia Elena Udrea

\"Partidele de la guvernare, în loc să discute despre problemele importante, discută despre comisia Elena Udrea. Este ridicol. Cred că există un dram de inconştienţă în guvern. Pe cine vor să aleagă preşedinte când cele două partide îşi pierd vremea!? Nu cred că avem nevoie să alegem preşedinte peste o ţară muribundă ci avem nevoie să scăpăm de criză\", a declarat preşedintele Traian Băsescu la postul public de televiziune.

Traian Băsescu a criticat dur actual guvern şi acuză partidele politice că îşi pierd vremea cu lucruri ridicole.

"Sunt nemulţumit de modul în care funcţionează Coaliţia, pentru că ei se gândesc la campania electorală în loc să se gândească la măsurile anticriză. Eu vorbesc de ambele partide aici când fac aceste critici", a declarat Traian Băsescu.

"Măsurile pe care le-a luat astăzi premierul Emil Boc trebuiau luate demult, pentru că reducerea cheltuielilor bugetare este o măsură imperativă în aceste vremuri de criză şi când vorbesc de reducerea de personal nu sunt deloc cinicCu toţii ştim că birocraţia din România este destul de mare şi prin această măsură vor pleca din aparatul bugetar acele persoane care nu se ridică la nivelul aşteptărilor, şi aici nu mă refer decât la un număr de 10 -15.000 de persoane, în nici un caz 300.000 de persoane cum s-a vehiculat în presă", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a oferit ca soluţie pentru reducerea personalului din sectorul bugetar prin intermediul unor teste obiective.

"Nu sunt deloc cinic, dar este necesar ca într-o societate măcinată de criză să reducem costurile", a explicat preşedintele Traian Băsescu necesitatea măsurii de reducere de personal în sectorul bugetar.

Preşedintele Traian Băsescu crede că economia nu trebuie să se bazeze pe consum excesiv.

"Trebuie să înţelegem că economia nu e aşa cum ne-a fost prezentată în guvernarea liberală. Acum înţelegem că era o gogoaşă acea creştere economică bazată pe consum", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a declarat că e importantă reducerea de personal pentru a revitaliza bugetul de stat.

"Aparatul bugetar trebuie redus pentru că nu putem să facem din instituţiile statului nişte elemente de susţinere socială. Sper ca reducerea de personal să fie făcută, cu toate că sunt şanse ca lucrurile să fie tergiversate din cauza aproprierii alegerilor de către guvern. E important să facem acest pas, pentru că cei care vor fi disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj", a afirmat şeful statului.

Traian Băsescu a făcut previziuni şi asupra deficitului bugetar.

"Cred că vom avea un deficit bugetar de 8,5% faţă de 4,5% cât era preconizat, dar trebuie precizat că delegaţia FMI nu ne va imputa acest deficit bugetar pentru că este un deficit conjunctural", a arătat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit şi despre inechităţile din sistemul bugetar.

"Există un sector bugetar, nu vreau să-l numesc, unde se iese la pensie cu venitul din ultimul an. Prin urmare, şefii structurii respective, îi dau angajatului primă, bonusuri, sporuri şi apoi acel angajat iese la pensie cu o suma fabuloasă. La ora actuală sunt peste 200.000 de oameni care iau pensii speciale de peste 8000 de lei, şi aici vorbim de un sistem de inechitate care trebuie tranşat", a acuzat Traian Băsescu.

Şeful statului a comentat şi situaţia din Republica Moldova.

"Cred că în acest moment situaţia din Republica Moldova este bună, dar nu vreau să vorbesc public despre un favorit la preşedinţia ţării vecine", a comentat Băsescu.