MENIU

Traian Băsescu, din nou în faţa dilemei premierului. Pe cine crezi că va numi şeful statului prim-ministru?

Foto: NewsIn

La doar câteva săptămâni de la ultima numire a unui premier, în persoana lui Lucian Croitoru, preşedintele Traian Băsescu este din nou nevoit să se decidă asupra unui nume. Cabinetul Croitoru a picat miercuri testul Parlamentului, după ce Comisiile au dat aviz negativ majoriăţii miniştrilor.

Băsescu a declarat că urmăreşte să desemneze "cât se poate de repede" un nou premier care să poată propune Parlamentului "un Guvern care să şi treacă". Şeful statului a precizat totodată că îl respectă pe Klaus Johannis, dar că acesta este "păcălit", în spatele lui aflându-se interesele lui Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie.

Partidele politice au fost invitate la Cotroceni pentru negocieri, calendarul acestora urmând să fie stabilit. Liderul PSD Mircea Geoană a declarat miercuri seară că social-democraţii se vor prezenta cel mai probabil la consultări. Mai mult, Geoană a spus că nu crede că Băsescu mai are vreun motiv să-l refuze pe Johannis.

Pe lângă Klaus Johannis, au mai fost vehiculate câteva nume pentru fotoliul de premier, printre care Monica Macovei, Vasile Blaga sau Mugur Isărescu. Şi numele Elenei Udrea a fost adus în discuţie, deşi liderii PD-L au negat orice zvon în acest sens. 

În condiţiile în care Cabinetul Croitoru nu a trecut de Parlament, iar PSD şi PNL continuă să susţină varianta Johannis, una care pare să nu-i fie pe plac nici acum preşedintelui, cum credeţi că va proceda Traian Băsescu? Pe cine va numi şeful statului pentru funcţia de premier?