MENIU

Traian Băsescu despre Republica Moldova: România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut

Foto: NewsIn
Traian Băsescu: România a susţinut şi va susţine necondiţionat Republica Moldova

"Consider că avem obligaţia să analizăm, împreună, situaţia din Republica Moldova. Nu am dorit să răspundem la atitudinile ostile de peste Prut în această săptămână, dar asta nu înseamnă că putem să tăcem la nesfârşit. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut", a spus Traian Băsescu.

"România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în anul 1991 şi a fost primul stat care a stabilit relaţii diplomatice cu guvernul de la Chişinău, chiar dacă teritoriul Republicii Moldova a fost smuls din teritoriul României în trecut. Trebuie să se ştie că valorile europene pe care le împărtăşeşte astăzi România ar trebui să se regăsească şi la Chişinău. Nu vom accepta ca românii să fie acuzaţi în Republica Moldova doar pentru că sunt români, şi nu vom accepta să fim culpabilizaţi fără motiv. România a sprijinit şi sprijină necondiţionat Republica Moldova", a explicat şeful statului.

Traian Băsescu: Violenţele de la Chişinău au fost provocate de cei care deţin acum puterea

Preşedintele Băsescu a spus că autorităţile de la Chişinău au permis accesul manifestanţilor în sediile instituţiilor statului şi că violenţele din Republica Moldova nu au servit protestatarilor sau opoziţiei politice, ci celor care le-au provocat şi le-au făcut posibile-cei care deţin puterea.

"Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violenţele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituţii publice, nu au servit nici manifestanţilor, nici opoziţiei politice, ele au servit exclusiv celor care de fapt le-au provocat şi le-au făcut posibile, adică a celor care deţin acum puterea", a declarat şeful statului, în faţa Parlamentului.

Băsescu a spus că responsabilitatea asigurării ordinii de drept revine conducerii de la Chişinău, dar că violenţa nu este o soluţie, impasul actual putând fi depăşit doar prin ajungerea la un acord asupra "redemarării procesului de democratizare".

Traian Băsescu: Identitatea naţională a fost falsificată

"Identitatea naţională a fost falsificată, iar România a fost acuzată pe nedrept de expansionalism şi imperialism. Cu toate acestea ne-am străduit să relansăm relaţiile bilaterale cu Republica Moldova", a concluzionat preşedintele.

"În ultimele zile ni s-au adus acuzaţii nefondate inacceptabile şi ne-am confruntat cu atitudini fără precedent. Afirmaţiile autorităţilor din Republica Moldova arată rea-credinţă şi arată eşecul guvernării de peste Prut care vrea să împingă Republica Moldova înapoi în timp, spre comunism. Am fost acuzaţi că cetăţenii Republicii Moldova au plătit taxele guvernului român, dar România nu a luat bani de la cetăţenii de peste Prut, şi nu au plătit niciodată viză. Mai mult, România nu a luat contramăsuri şi a păstrat libera trecere a cetăţenilor moldoveni. Suntem totuşi îngrijoraţi de represaliile care s-au dus împotriva mass-mediei şi modul brutal în care s-a încercat stoparea evenimentelor. Cenzura şi utilizarea armelor împotriva cetăţenilor de-a lungul manifestaţiilor din ultimele zile constituie o crimă inacceptabilă, mai ales că au existat presiuni brutale faţă de cetăţenii români din Republica Moldova. În acest context, România are obligaţia să ceară o anchetă europeană faţă de abuzurile autorităţilor din Republica Moldova", a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu susţine modificarea legii cetăţeniei pentru moldoveni

"Vom continua să oferim acces nediscriminatoriu tuturor tinerilor din Republica Moldova care vor dori să studieze în România şi am cerut de urgenţă Guvernului să modifice legea cetăţeniei, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova, care şi-au pierdut cetăţenia românească în mod abuziv să poată să revină în marea familie europeană, pentru că Republica Moldova nu mai poate fi izolată", a explicat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, după negocierile de la Cotroceni, că autorităţile de la Chişinău au lansat acuzaţii nefondate şi l-a acuzat pe Voronin că vrea să ridice o "cortină de fier" peste Prut.

"Vreau să ştiţi că am avut foarte multă răbdare cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, iar a răspunde peste gard preşedintelui Voronin ar însemna să intrăm în jocul preşedintelui Republicii Moldova. Ştiu că Voronin are tendinţa de a ridica o cortină de fier faţă de România, dar nu cred că trebuie să răspundem la fel,pentru că România va avea un comportament european", a explicat preşedintele.

Mai multe articole despre:
parlament guvern Traian Băsescu Moldova