MENIU

Traian Băsescu: Băncile din România trebuie finanţate de băncile-mamă

foto: NewsIN
Traian Băsescu: Băncile din România au nevoie de finanţarea băncilor-mamă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, după întâlnirea informală de la Bruxelles, că ,,băncile din România au nevoie să fie finanţate în continuare de băncile-mamă".

"Sistemul bancar din România este un sistem solid, dar are nevoie ca băncile din România sa fie finanţate de băncile mamă din spaţiul comunitar. Despre acest punct de vedere au vorbit şi liderii celorlalte state europene. Este important să fim solidari, este important ca sistemele economice ale statelor Uniunii Europene să se solidarizeze pentru a stopa efectele crizei economice", a afirmat Băsescu.

"Marii furnizori de resurse din UE au avut o poziţie extrem de pozitivă cu privire la susţinerea ţărilor din centrul şi estul Europei, membre ale UE, potrivit preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a spus că s-a discutat despre mai multe variante pentru ca statele nemembre ale zonei euro să fie apropiate de zona euro. În aceeaşi odine de idei, preşedintele a mai anunţat că la Bruxelles s-a stabilit ca statele mari contributoare la FMI îşi vor mări contribuţiile pentru ca acesrea să fie puse la dispoziţia ţărilor care au probleme.

Concluzia preşedintelui a fost că este esenţial ca instituţiile statului să acceseze sursele de finanţare puse la dispoziţie de Banca Europeană de Investiţii. 

Traian Băsescu a participat astăzi la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern ai UE, dedicată dezbaterilor pe tema depăşirii crizei economice şi financiare.

Discuţiile s-au axat pe iniţiativele pe care Uniunea Europeană le va promova la Consiliul European de primăvară şi la Summit-ul G20, destinat reformei sistemului financiar internaţional.

Mai multe articole despre:
UE Bruxelles Traian Băsescu bănci finanţare