MENIU

Traian Băsescu a cerut reluarea activităţii instanţelor, iar CSM să facă propuneri pentru locurile vacante din ÎCCJ

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a cerut şefului CSM să ia toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale judecătorilor şi procurorilor, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a susţinut, într-o scrisoare adresată preşedintelui CSM, că, prin protestele lor, magistraţii încalcă dreptul cetăţenilor de a avea acces la justiţie.

Şeful statului i-a trimis o scrisoare lui Virgil Viorel Andreieş, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii prin care solicită reluarea activităţii instanţelor.

"Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Totodată, instituţia pe care o conduceţi asigură respectarea legii şi a criteriilor de competenţă şi etică profesională a magistraţilor. În contextul în care magistraţii refuză să îndeplinească un serviciu public, încălcând dreptul cetăţenilor de a avea acces la justiţie, vă solicit să luaţi toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale judecătorilor şi procurorilor. Reluarea activităţii instanţelor este extrem de importantă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreaga societate. Fac un apel public la toţi membrii CSM şi la întreg corpul magistraţilor de a da dovadă de înţelegere şi să înceteze acţiunile de protest", se spune în scrisoarea dată publicităţii de Administraţia Prezidenţială.

Totodată, preşedintele a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să grăbească ocuparea funcţiilor vacante la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În opinia lui Traian Băsescu, "delegarea temporară a unor persoane pe aceste funcţii nu ajută justiţia din România". Ba mai mult, susţine preşedintele, această stare de lucruri "creează un sentiment de provizorat în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţilor la cel mai înalt nivel în justiţie".