MENIU

Traian Băsescu a câştigat la mustaţă în oraşele mureşene

Traian Băsescu Mircea Geoană

Alegătorii din mediul urban şi-au împărţit voturile aproape în mod egal între cei doi candidaţi. Traian Băsescu a obţinut 50,62 la sută reprezentând 66.732 de voturi, în timp ce Mircea Geoană 49,38 la sută, reprezentând 65.095 de votanţi.  Candidatul social-democrat a obţinut majoritatea în cinci oraşe mici, plus municipiul reşedinţă de judeţ,  în timp ce Băsescu a învins în cinci  oraşe de mărime medie.

Opţiunile de vot ale mureşenilor din mediul urban au fost împărţite la aceste alegeri prezidenţiale. Dacă în municipiul Tîrgu-Mureş, Mircea Geoană a câştigat la o diferenţă de 10 procente, în Reghin şi Sighişoara portocalii au învins cu o diferenţă de aproximativ 20 la sută.

Pe câmpie, Traian Băsescu a reuşit să-şi depăşească contracandidatul: în Târnăveni a avut 52 la sută, Iernut 55 la sută, Luduş 61 la sută. În oraşele mici, cu electorat preponderent maghiar, UDMR i-a adus mai multe voturi lui Mircea Geoană. Sovata, Miercurea Nirajului, Sărmaşu, Ungheni, Sângeorgiu de Pădure sunt oraşe în care social-democraţii au ieşit învingători.

În mediul rural, în cele mai multe localităţi, majoritatea voturilor a obţinut-o Traian Băsescu. În 50 din cele 91 de comune mureşene, candidatul democrat-liberal a obţinut cele mai multe voturi, în timp ce Mircea Geoană s-a impus doar în 41 de localităţi. Cele mai bune rezultate ale candidatului PSD au fost în comunele Neaua, Hodoşa, Acăţari şi Bereni cu aproape 80 la sută din opţiunile electoratului, în timp ce Băsescu a câştigat detaşat în localităţile Băgaciu, Daneş şi Nadeş, cu peste 70 la sută.