MENIU

Toţi cei şapte militari arestaţi pentru furtul de la Ciorgârla rămân după gratii

Foto: cotidianul.ro

Tribunalul Militar Bucureşti a decis, miercuri, ca toţi cei şapte militari arestaţi pentru furtul de la Ciorgârla să rămână după gratii, după ce instanţa militară a verificat legalitatea măsurii arestării preventive. De asemenea, Tribunalul a fixat primul termen al procesului privind furtul armelor de la Ciorgârla, acesta urmând să înceapă pe 13 martie.

După pronunţarea instanţei, cei şapte militari au declarat recurs.

Legalitatea măsurii de arestare preventivă a militarilor acuzaţi în dosarul Ciorogârla s-a judecat, astăzi, în şedinţă secretă, la Tribunalul Militar Bucureşti, aceasta fiind o procedură prealabilă începerii procesului pe fond.

Unul dintre avocaţii militarilor din dosar a precizat că procedura discutată astăzi se desfăşoară ca judecarea unei cereri de prelungire a mandatelor de arestare preventivă.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, luni, 2 martie, trimiterea în judecată a 11 persoane pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn, potrivit unui comunicat remis luni.

Astfel, sergentul Marius Tudorache, arestat preventiv, este acuzat de comiterea infracţiunilor de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune. Sergent major Ionuţ Nicolae Gagea, tot arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, iar caporalul Ion Petrică, arestat preventiv, de comiterea infracţiunii de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Caporalul Cristian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporal Marian Tudorache, soldat Marian Dinu (arestaţi preventiv), caporal Constantin Marian Danciu, soldat  Daniel Gugea, soldat Ştefan Stoilă, sergent Valerică Gavrilă (toţi în stare de libertate) pentru comiterea infracţiunii de călcare de consemn.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că Marius Tudorache, Ionuţ Nicolae Gagea şi Ion Petrică au sustras, prin efracţie, în noaptea de 27/28 ianuarie 2009, 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla, cauzând prin aceasta o perturbare deosebit de gravă a activităţii celor două unităţi militare.

Totodată, procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile, specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor. Acelaşi inculpat a determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27/28.01.2009, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.

De asemenea, s-a mai stabilit de către anchetatori că inculpaţii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore.
Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Militar Bucureşti. Prin acelaşi act, procurorii au dispus disjungerea cauzei cu privire la persoanele cu funcţii de conducere din cadrul UM 01916 Cirogârla şi eşaloanelor superioare ce au atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii, precum şi disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare  în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt şi a altor persoane neidentificate şi cu privire la persoane care au calitate de deţinători sau tăinuitori a armelor şi obiectelor sustrase.

Mai multe articole despre:
arme arest Ciorogârla