MENIU

Tot mai mulţi clujeni sunt în imposibilitatea de a-şi mai plăti creditele ipotecare

Foto: Realitatea TV

Numărul clujenilor care reuşesc să-şi achite la timp ratele la bănci scade pe zi ce trece. În consecinţă, tot mai mulţi sunt în situaţia de a-şi pierde proprietăţile ipotecate. Numai în luna februarie, băncile din Cluj au început procedura de executare a 50 de garanţii imobiliare.

Pentru a-si putea recupera banii de la datornici, bancile recurg la masura extrema a executarii silite. Acest lucru inseamna ca cei care nu si-au platit la timp rata la banca risca sa isi piarda locuinta ipotecata. Asa ca daca ati intarziat cu trei
rate, asteptati-va ca in orice moment executorul judecătoresc să vă bata la uşă.

Primul pas pe care îl fac executorii bancari este să identifice imobilele ipotecate. Pentru asta, reprezentanţii băncilor se adreseaza Oficiului de cadastru.

Executarea silită se face după neplata ratelor timp de 90 de zile, şi dacă datornicul nu a ajuns la nicio înţelegere cu băncile. Cele mai multe oferă soluţii de reeşalonare. O mare parte dintre rău platnici încearcă însă să se descurce pe cont propriu.

Pe de altă parte, şi numărul apartamentelor ce pot fi gajate scade, din cauza crizei de pe piaţa imobiliară. In ianuarie 2009, la Oficiul de cadastru din Cluj s-au inregistrat cu 73 la suta mai putine imobile ipotecate, fata de aceeasi perioada a anului trecut. 

Mai multe articole despre:
apartamente bănci credite restanţe clujeni