MENIU

Top 10 gafe pe Internet

Includerea simbolurile // în construcţia adresei a fost doar capriciu

Apariţia Internetului a făcut imposibilă ascunderea gafelor de ochii publicului, iar de cele mai multe ori gafele au avut ca punct de referinţă chiar Internetul. Vă prezentăm în continuare o colecţie de greşeli care au un singur lucru în comun, online-ul.  

Sir Tim Berners-Lee, omul de ştiinţă britanic creditat cu crearea World Wide Web în 1989, nu pare a fi un om cu prea multe regrete, dar a admis că la un simpozion în Washington că decizia sa de a include simbolurile „//” în construcţia adresei a fost doar capriciu. Acesta a declarat că dacă ar fi să schimbe ceva acum la Internet ar fi cele două simboluri care sunt complet inutile.

BBC-ul este fără îndoială una dintre cele mai reputate televiziuni din lume, cu o istorie bogată şi site foarte popular. În anul 2006, incidentul cu expertul în materie de Internet, Guy Goma, care a participat la o discuţie cu privire la descărcarea de muzică şi victoria Apple Computer într-un proces din Marea Britanie, a făcut înconjurul lumii. Nici unul dintre producători nu au observat nimic ciudat până când Goma a răspuns la una dintre întrebări spunând că „nu ştiu despre ce este vorba şi nici măcar nu ştiu ce fac eu aici”. Se pare că Guy Goma încerca să obţină o slujbă la BBC, nu să ajungă în direct. Unul dintre producători a crezut că acesta este expertul chemat pentru emisiune şi anume Guy Kewney. O greşeală la recepţia invitaţilor a făcut ca specilistul IT să ajungă în emisiune.

În urmă cu doi ani, Apple a pus la vânzare, prin intermediul iTunes, ceea ce ei credeau că este primul episod din seria a IV-a a serialului Stargate Atlantis. Printr-o încurcătură pe site a ajuns al patrulea episod, eroare generată din cauza confuziei între numărul de producţie al episodului şi numărul de difuzare. Apple a scos episodul 24 de ore mai târziu, dar toate reţelele P2P îl oferea deja gratuit. Apple a oferit clienţilor săi o despăgubire de 2 dolari.

Sistemul anti-spam al Google s-a dovedit a fi prea agresiv. În urmă cu doi ani, filtrul Google a declarat ca fiind spam Custom Search Blog, un blog chiar al companiei. Echipa care se ocupa de actualizare nu a remarcat avertismentul Google care spunea că blogul va fi şters dacă proprietarii nu lămuresc problema. Blogul a fost şters automat şi altciva a luat imediat domeniul. Google a suspectat că au fost atacaţi, dar şi-au dat seama repede ce s-a întâmplat de fapt şi şi-au recupereat ulterior şi domeniul.

Cutia de la jocul Killer7 produs de Capcom spunea că este un joc plin de acţiune. Cine a intrat însă pe site-ul oficial al jocului, cel menţionat şi pe cutie, www.killer7.com, au descoperit că este vorba de altfel de acţiune. Pe domeniul cu pricina se afla un site plin cu materiale pornografice. Site-ul jocului ar fi trebuit să fie www.killer-7.com.

Alegerea unei parole puternice este o provocare pentru mulţi dintre noi. Cine nu a folosit sau s-a gândit să folosească cuvântul „parolă” sau chiar „1234”? Un membru al ehipei guvernatorul statului Nevada, a făcut o greşeală uriaşă atunci când a ales pună pe internet instrucţiuni despre cum membrii staff-ului vor trimite noutăţi săptămânale ale activităţii oficialului. În instrucţiuni user-ul de Outlook a fost „governor” iar parola a fost „kennyc”. Numele fostului guvernator: Kenny C. Guinn.

Gigantul Viacom a fost implicat în numeroase bătălii juridice cu Youtube cu privire la drepturile de copyright asupra unor materiale video. În 2007, Viacom a ajuns în situaţia penibilă de a recunoaşte că nici ei nu au respectat drepturile de copyright. Când Viacom a cerut Youtube să scoată un video al unei reclame a unui politician din North Carolina, preluată de pe un canal VH1 numit Web Junk 2.0, a ieşit la iveală că VH1 nu obţinuse drepturi originale de copyright. Viacom a renunţat la cerere şi Youtube a păstrat video-ul.

În 2006, AOL a dat publicităţii date despre căutările efectuate de 650.000 de useri, pe o perioadă de trei luni, însumând în total peste 20 de milioane de căutări. Deşi username-ul a fost schimbat cu un număr aleator, se putea analiza căutările unui singur user şi se putea deduce cine era acea persoană. Comunitatea online a fost furioasă, iar AOL a luat măsuri imediat, înlăturând datele postate.

Robert Morris, un absolvent al Universităţii Cornell, a scris un program experimental care a fost apoi distribuit pe internet. A devenint primul „worm”. Deşi intenţiile sale nu erau rele (încerca să determine cât de mare este Internetul), viermele a produs pagube uriaşe, făcând peste 600.000 de calcutoare nefolosibile. Morris a fost condamnat şi a primit trei ani cu suspendare, 400 de ore în folosul comunităţii şi 10.000 de dolari amendă. În prezent lucrează pentru MIT.

La sfârşitul acestui an, circa un milion de site-uri suedeze au căzut timp de o oră după ce o întreţinere de rutină a introdus un script configurat greşit să fie implementat în toate domeniile .se. Imaginaţinaţi-vă că s-ar fi produs acest lucru la domeniile .com. Sute de milioane de site-uri ar fi fost inaccesibile. Nu ar fi oprit Pământul din rotaţie, dar ar fi fost un eveniment catastrofal.

 

Mai multe articole despre:
Apple internet YouTube BBC AOL Viacom