MENIU

Toată lumea vrea o strategie eficientă de retragere din Afganistan, spune Obama

Foto: www.majordojo.com

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi că toată lumea vrea o strategie americană eficientă de retragere din Afganistan, în cadrul căreia autorităţile de la Kabul să îşi poată asuma mai multe responsabilităţi.

Obama a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu premierul olandez Jan Peter Balkenende, consacrată situaţiei actuale din Afganistan, situaţiei economice mondiale şi încălzirii climatice.

"Cu toţii vrem să vedem o strategie eficientă de retragere, în cadrul căreia armata afgană, poliţia afgană, Guvernul afgan să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru securitatea lor", a spus Obama.

Circa 4.000 de puşcaşi marini şi sute de militari NATO şi afgani iau parte la o ofensivă împotriva talibanilor în mai multe părţi ale provinciei Helmand, cea mai amplă operaţiune a trupelor străine după ce i-au îndepărtat de la guvernare pe islamişti, în 2001.

Operaţiunea intervine cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, cruciale atât pentru Kabul cât şi pentru administraţia Obama, care consideră Afganistanul şi Pakistanul o prioritate de politică externă.

"Dacă vom avea alegeri de succes în septembrie şi vom continua cu antrenarea forţelor de securitate afgane şi vom combina acest lucru cu o abordare mult mai eficientă pentru dezvoltare economică, speranţa mea este că vom putea începe tranziţia către o fază diferită în Afganistan", a spus Obama.
Mai multe articole despre:
retragere Afganistan strategie Kabul Barack Obama